„The winner takes it all“: Tužna istina o pesmi grupe ABBA

ABBA
Foto: LINDEBORG / AFP / Profimedia

Pevačica grupa ABBA Agneta Faltsko u utorak prosavlja svoj 71. rođendan. Slavna švedska pevačica legendarne ABBA između ostalog otpevala je jednu od najvećih hitova poznate grupe, "The winner takes it all", za koju je rekla da joj je jedna od najdražih, a za koju mnogi ne znaju da je nastala kada su se ona i Bjorn razvodili.

Agneta je sa svojih 15 godina odlučila da napusti školu i svoj život posveti muzici.  Četiri godine kasnije, na snimanju jedne televizijske emisije, upoznala je pevača Bjorna Ulvaeusa i zaljubila se u njega.

Neposredno pre toga, pevačica Ani-Frid Lingštad započela je vezu s Bjornovim prijateljem i suradnikom Benijem Andersonom. Dva para uskoro su otišla na zajednički odmor na Cipar i tamo se prvi put rodila ideja o formiranju zajedničke grupe.

Grupa je nastala davne 1973. godine, a jedna od najpoznatijih pesama, „The winner takes it all“, ima i svoju zasebnu istoriju, budući da je nastala u trenutku kada su se Agneta i Bjorn razdovili.

Na leto 1980. godine, kada je njihova brakorazvodna parnica bila u toku, Bjorn je počeo da radi na pesmi koja govori o kraju veze. Kasnije je rekao da nikad nije brže napisao tekst, a u tome mu je pomogao i viski: Bio sam pijan i kompletan tekst došao mi je kroz nalet emocija u sat vremena.

Priznao je i da je iskustvo razvoda zapravo bilo inspiracija za pesmu, a kada ju je prvi put pokazao Agneti ona je zaplakala.

Deset dana nakon službenog sudskog razvoda, grupa je na švedskog otoku Marstrandu snimila spot za pesmu koji je režirao slavni reditelj Lase Halstrom.

„The winner takes it all“ izdana je kao vodeći singl s albuma „Super Trouper“ i odmah se smestila na sam vrh top-lista u brojnim evropskim zemljama, a Britanci su je 2006. godine proglasili najdražom pesmom za prekid.

(Izvor: Zadovoljna.hr)