Svaka godina braka donosi probleme, al’ ima načina da prebrodite drugu i naročito sedmu bez brodoloma

Foto: Robyn BECK / AFP / Profimedia

U zavisnosti od toga u kojem ste periodu braka ovaj spisak vam može pomoći da predvidite kakve biste probleme mogli da imate sa svojim supružnikom i da naučite kako da spasite brak.

Baš kao što postoji spisak tradicionalnih poklona za godišnjice po godinama, postoji i spisak bračnih problema s kojima se parovi suočavaju kroz vreme.

Kad vidite ovaj spisak, možda ćete se osećati pesimistično, ali ono što su preživeli mnogi drugi parovi, daje vam šansu da lakše prihvatite ono što vam dolazi.

Nakon što postanete svesni ovih velikih prekretnica, možete se pripremiti da vaš brak lakše preživi. Možda ćete čak pronaći način da ih u potpunosti izbegnete, zahvaljujući ovim savetima.

Ovo je pet najčešćih problema u vezi s kojima se supružnici susreću tokom godina.

Uoči druge godišnjice braka

Sumnja je vaš najveći problem. Ako ste vi i vaš suprug blizu druge godišnjice, možda sumnjate u svoj izbor partnera. Upravo ste prošli kroz vrlo tešku adaptaciju da postanete “žena i muž” i počeli ste da gledate svog partnera iz nove perspektive.

Već ste detektovali neke probleme koji bi se mogli pojaviti te vam je u nekoliko godina postalo jasno šta možete i želite da uradite. Sada treba razgovarati o tim potrebama i tražiti kreativne načine za njihovo zadovoljenje.

Sedma godina braka

“Pogled koji luta” može smetati vašem braku. Mnogi parovi zaista dožive određene probleme oko svoje sedme godišnjice braka, koja je takođe poznata kao “godišnjica afere”. Postoje mnoge teorije o tome zašto je broj sedam kritičan za vezu – jedna od ideja je da bi to bilo kada vaše dete (možda 6-7 godina) postane nezavisno i više mu nije potrebna tolika pažnja roditelja.

Vaša sedma godišnjica je vreme da pazite na pojavu nezainteresovanosti i poradite na ponovnom emocionalnom i intimnom povezivanju sa svojim partnerom.

Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Deseta godina braka

Možda više nemate osećaj da vas partner ceni. To može biti obično preterivanje zbog osećanja nevidivosti. Imali ste deset godina napornog rada oko zajedničke izgradnje karijera, kuće, porodice i vlastite zajednice. Zato je deseta godišnjica braka prirodno vreme da zastanete, osvrnete se oko sebe i osetite ljutnju ako nije bilo zahvalnosti, uvažavanja ili priznanja žrtve. U braku to obično oseća jedna, a ne dve osobe, što može biti zbunjujuće.

Vreme je za zahvalnost i priznanje za svakodnevne poklone, kućne poslove u što se brinete jedno o drugom. Počnite svoje rečenice s “primećujem…” i završite s “hvala”.

Petnaesta godina braka

Apatija potkopava sve na čemu ste radili. Borba za petnaestu godišnjicu uopšte nije borba. Nakon 14 do 17 godina braka, mnogi parovi navode da je glavna emocija u njihovoj vezi apatija. I dalje se vole, ali ne mogu se setiti šta ih je povezivalo na početku braka. Osećaju se nepovezano i nisu naročito zainteresovai za ponovno povezivanje.

Ovo su teške godine u braku, pa treba naći nove načine kako se povezati. Neki parovi će morati da se prisete početka veze, a neki će pronaći nove načine povezanosti.

Dvadeseta godina braka

Verovatno se pitate šta da učinite. Možda je na pomolu odlazak u penziju ili usporavanje života jednog partnera. Borbe se vode oko toga kako se ponovno povezati kad se život menja.

Imate vremena za putovanja i više intimnosti, ali ne žele svi u toj životnoj dobi više intimnosti.

Ako ste u ovoj fazi, možda se takođe borite s tugom jer su vam roditelji bolesni ili na samrti.

U ovom trenutku je izazov nastaviti s radom koji ste već uložili u svoju vezu: nastavite da razgovarate, ponovo se povezujete i delite svoje potrebe.

Naravno, ne prolaze svi parovi kroz ove specifične etape. Međutim, ovi će saveti možda podstaći razgovore i otvoriti vrata prema većoj intimnosti unutar vaše veze, piše Your Tango.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram