Svađa koja je umalo uništila brak kraljice i princa Filipa

kraljica i princ Filip
Foto: PA / PA Images / Profimedia

Stabilan brak kraljice Elizabete i princa Filipa je simbol britanskog nacionalnog jedinstva. Kraljevski par u braku je 73 godine, a najveća kriza u njihovoj vezi navodno se dogodila četiri godine nakon venčanja.

Kraljica Elizabeta II (94) i princ Filip (99) proslavili su 20. novembra 73. godišnjicu venčanja. Njihova zajednica, duga sedam decenija, preživela je mnoge kraljevske skandale.

Stručnjakinja za govor tela analizirala je slike kraljevskog para tokom godina i pohvalila njihovu stabilnu vezu jer su preživeli „potencijalno ogromnu bračnu krizu“ kada je Elizabeta postala kraljica.

Kada su princ Filip i kraljica venčali 20. novembra 1947. godine, Elizabet je i dalje bila samo princeza. Vojvoda od Edinburga imao je karijeru u mornarici i bio je veoma „alfa mužjak“ svog vremena.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Daily Mail (@dailymail)

Pročitajte još:

Međutim, smrt kraljičinog oca kralja Džordža VI 6. februara 1952. zauvek im je promenila život. Elizabeta je postala kraljica sa 25 godina. To je značilo da je princ Filip morao da sopstvene ambicije napusti, kako bi služio Kruni, a to je bila uloga sa kojom se u početku borio.

Nije mu bilo lako da prihvati svoje nove dužnosti i činjenicu da je zauvek morao da podredi svoj život svemu što donosi uloga supruga britanske kraljice. Ipak, njihov brak je opstao i napredovao, uprkos tome što je princ Filip „bio u senci“ svoje supruge.

Stručnjakinja za jezik tela Džudi Džejms analizirala je fotografije kraljice i Filipa tokom godina.

„U sedamdeset i tri godine svog braka, par je bio svedok globalnih promena i ličnih tragedija, skandala i katastrofa, ali – zapanjujuće – govor njihovog tela dok poziraju zajedno uvek je ostao isti“.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Daily Mail (@dailymail)


Uporedila je njihovu fotografiju posle venčanja 1947. sa fotografijom iz 2017. godine, a neverbalni signali su im gotovo identični.

„Gotovo kao da je sedamdeset godina  između dve fotografije prošlo u tren oka. Filipov izraz očiju je blag i oči su mu se suzile u izrazu naklonosti, a podignuti obrazi sugerišu da je njegova sreća autentična. U 2007. godini njihova poza je gotovo identična, a način na koji su njihovi izrazi lica gotovo savršena replika poze na dan venčanja sugeriše da je i nešto u osnovi njihove veze ostalo isto“, kaže Džudi Džejms.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram