Šta treba da znaš o kontraceptivnoj piluli za muškarce

foto: Annette Riedl / AFP / Profimedia

Kondomi više neće biti glavna opcija.

Prve kontraceptivne pilule za muškarce su prošla testove sigurnosti i uskoro bi bilo za očekivati da kondomi i vazektomija ne budu jedina sredstva za sprečavanje začeća koja mogu da koriste muškarci.

Ove pilule bi se uzimale na isti način kao standardne kontraceptivne pilule za žene – oralno, svaki dan. Rade tako što smanjuju proizvodnju spermatozoida, piše Lola magazin.

Najveći problem kod kreiranja ovakve pilule za muškarce bilo je to što zezanje sa hormonima kod muškaraca uzrokuje smanjenje seksualne želje i utiče na erekciju.

Na testovima, u kojima je 28 dana jedna grupa muškaraca (njih 10) uzimala placebo, a druga (njih 30) aktivni lekr, pravu pilulu zvanu 11-beta MNTDC (11β-metil-19-nortestosteron), došlo je do znatnog smanjenja hormona potrebnih za produkciju spermatozoida kod ispitanika koji su uzimali 11-beta MNTDC.

Nakon testiranja i prekida uzimanja tablete, nivoi polnih hormona kod ispitanika su se vratili na normalu.

Ispitanicima se nije povisio glas, nije promenila dlakovost…eto, čisto da znate.

Nuspojava je bilo malo – samo dvoje ispitanika je prijavilo blagu erektilnu disfunkciju, ali nije došlo do smanjenja seksualne aktivnosti i želje. Pet ispitanika je prijavilo male promene u libidu. 

Slede testovi na većim grupama, a već se pokušava i sa drugačijim pristupom kontracepciji – umesto pilula, jedna od opcija je i gel koji se namaže na kožu, a koji sadrži progestin, hormon koji blokira proizvodnju testosterona u testisima.

Inače, postoji mnogo razloga zašto se ovako kasno razvija pilula za kontracepciju koju bi uzimali muškarci: osim očigledne nelagodnosti muškaraca sa tom idejom i straha da će izgubiti libido i erektilnu funkciju, problem je i u biologiji. Naime u toku jednog snošaja, broj spermatozoida u spermi može varirati od 40 do 250 miliona (ovo je okvirna procena) i čak sa desetinom toga bi moglo doći do začeća. Dakle treba se izboriti sa nekoliko desetaka miliona spermatozoida kako bi ova pilula bila efikasna.

U martu 2022. objavljeno je kako su naučnici s Univerziteta Minesota napravili i ne-hormonalnu kontraceptivnu pilulu za muškarce koja je prošla prekliničke testove na miševima. Dnevna pilula drastično je smanjila broj spermatozoida kod miševa bez nuspojava, ali mnoga muška kontracepcijska sredstva su prethodno propala u ispitivanjima na ljudima.

Nehormonska kontracepcijska pilula je 99% efikasna u sprečavanju začeća kod miševa i nema uočenih nuspojava. Planiraju se ispitivanja na ljudima, ali neki istraživači upozoravaju da bi sigurnosni problemi ipak mogli sprečiti da lek stigne na tržište.

Tim naučnika s Univerziteta Minesota davao je mužjacima miševa dnevnu dozu molekula zvanog YCT529 tokom razdoblja od četiri nedelje i otkrio da im je broj spermatozoida opao. Između četiri i šest nedelja nakon što su miševi prestali da primaju terapiju, mogli su ponovno da se normalno razmnožavaju bez vidljivih nuspojava.

Ipak, pred ovim načinom kontracepcije još je dug put do apoteka, čini se.

***

Bonus video: Zdravo Sunčanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram