Šta se dešava s vašim telom kada prestanete sa seksom

Foto: Shutterstock

U nedostatku seksa, vaše telo pati.

Postoji mnogo razloga zbog kojih je vaš seksualni život stopiran. Možda prolazite kroz raskid, previše radite, često idete na poslovna putovanja, vaš partner ili vi ste bili bolesni… Možda je ulogu odigrao užurbani način života, a nekada i deca utiču na odsustvo seksa.

Nekoliko dana se može pretvoriti u nekoliko nedelja ili meseci i odjednom ćete shvatiti da nemate redovan seksualni život.

Da li ste se ikada zapitali šta se dešava sa vašim libidom i zdravljem? Neke od reakcija su prilično intenzivne. Od mentalnih problema kao što su smanjena koncentracija i osećaj tuge, nedostatak libida, do povećanog rizika od zdravstvenih problema, nedostatak seksa može na mnogo načina negativno uticati na vaš organizam.

Dakle, sledeći put kada vam partner sa kojim ste kaže da će „umreti“ ako ne bude sa vama, možda je surovo iskren.

Evo 10 stvari koje se dešavaju vašem telu kada nemate seks duže vreme.

1. Pad imuniteta i česte bolesti

Seks je zaista dobar za zdravlje. Pored toga što se osećate dobro, seks pomaže u stvaranju antitela koja pomažu vašem telu da se bori protiv prehlade i gripa. Kada se uzdržavate od seksa, šanse da dobijete grip znatno su veće.

2. Samopoštovanje postaje problem

Tokom vremena, nedostatak seksa može učiniti da vaš mozak misli da ste bezvredni ili da ne izgledate dobro. Sa akumulacijom tih misli, samopouzdanje postaje veliki problem i na taj način dodatno smanjujete šanse da pronađete seksualnog partnera. Zbog toga, u zdravim odnosima, partneri imaju seks najmanje dva puta nedeljno. Redovni odnosi pomažu u stvaranju osećaja sigurnosti.

3. Teža kontrola nad bešikom

Ako nemate seks, nemate mnogo mogućnosti da koristite bokove i karlicu. Osim ako ne provodite vreme u teretani i radite vežbe namenjene ovom delu tela.

4. Mogući problemi sa krvnim pritiskom

Seks je odlična vežba. U stvari, seks je tako dobra vežba da uzdržavanje od nje može da poveća krvni pritisak, naročito ako niste fizički aktivni. Ako prolazite kroz „suvi“ period, možete probati sa trčanjem ili plivanjem nekoliko puta nedeljno kako biste smanjili potencijalne probleme krvnog pritiska.

5. Više stresa

Seks je prijatan ne samo za telo, već i za mozak. Spavanje sa nekim povećava lučenje hemikalija u mozgu koje poboljšavaju raspoloženje i promovišu osećaj sreće. To znači da kada imate seks, vaša tolerancija prema stresu je veća. Bez seksa morate naći druge načine lučenja endorfina i drugih hemikalija koje poboljšavaju raspoloženje.

6. Dobar san

Da li ste se ikada zapitali zašto je tako lako zaspati posle seksa? Veliki udeo ima umor, ali je uglavnom razlog lučenje hormona prolaktina, koji podstiče san. Ovaj hormon vam pomaže da zaspite tako što ćete opustiti mišiće i mozak.

7. Veći rizik od srčanog udara

Ako vam treba izgovor da imate seks, zapamtite da je to sjajna fizička aktivnost. Testira mišićnu izdržljivost i poboljšava kardiovaskularno zdravlje. Takođe, seks je vežba koja smanjuje krvni pritisak. Srčana frekvencija je odličan način za sprečavanje srčanih napada, pa seks može udvostručiti rizik od ovih pojava.

8. Slabo pamćenje

Seks vas ne čini samo zdravijim, već i pametnijim. Redovni seks pomaže u stvaranju novih ćelija u mozgu. Ako ste osetili da je vaša koncentracija bolja posle seksa, razlog je stvaranje novih neurona.

9. Bol u toku sledećeg odnosa

Zategnutost mišića nakon dugog vremenskog perioda bez seksa je jedan od najvećih mitova. Nemoguće je zategnuti mišiće vagine bez bilo kakvih operacija. U stvari, smanjenje libida menja način na koji telo reaguje na seksualni stimulans. Vagina postaje manje vlažna, pa seks može biti bolan.

10. Privremena erektilna disfunkcija

Dok se vlažnost smanjuje kod žena, muškarci mogu osećati probleme sa erekcijom nakon dugotrajne apstinencije. Kao i kod žena i kod muškaraca, telo počinje da odgovara različitim seksualnim stimulusima. Najbolji način da se reši ovaj problem je seksualni odnos i obnavljanje telesnog ritma u normalu, prenos YourTango.

***

BONUS VIDEO: 4 horoskopska znaka kojima je seks važniji od vode i hrane

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram