Šta mora da ima devojka da bi se udala u Grčkoj

Grčka svadba
Foto: NDPG / Backgrid UK / Profimedia

U Grčkoj postoji jedan uslov koji devojka treba da ispuni da bi se udala. On naravno nije pravilo i pripada tradiciji, ali se i dalje primenjuje.

Sajt Grčki kutak je objavio tekst o tome šta mora da ima svaka devojka da bi se udala u Grčkoj. Uz njihovu dozvolu, prenosimo ceo tekst.

„Pre neki dan na pauzi na poslu poveo se razgovor o različitostima između naroda i njihovih običaja. I dok je koleginica iz jedne arapske zemlje objašnjavala kako je, kad se uda, muž obavezan da kupi kuću, nameštaj i svu novu garderobu budućoj supruzi, u prikrajku je stajala jedna Grkinja i kroz šalu prokomentarisala: „Kod nas sve suprotno“.

Razgovor se nastavio njenim objašnjavanjem da se u Grčkoj, naime, očekuje da žena ima kuću, u kojoj će, kada se uda, živeti njen muž i deca. Dakle, nekretnina u Grčkoj je ženina obaveza.

Malo zbunjena, koleginica je počela da ispituje okolo koleginice Grkinje imaju li zaista svoj stan ili kuću, kao miraz kada se udaju? Njih 3-4 koliko ih je bilo u blizini su odgovorile pozitivno.

Nekretnina u Grčkoj znači srećan brak

Grčko venčanje
Foto: ACORN 1 / Alamy / Alamy / Profimedia

Kad sam se doselila u Grčku, često sam čula reč „prika“, koja je bila neobavezan deo svake šale na račun muško-ženskih odnosa. Prika je u stvari naš miraz i zaista, kada sam malo razmislila i pogledala ljude oko sebe, shvatila sam da stvarno dosta muževa ustvari živi u nekretnini koje su žene donele u miraz. Počevši od mog svekra koji živi u kući moje svekrve, pa na dalje…

Kada se rodi žensko dete, roditelji odmah razmišljaju o priki. U Grčkoj je to deo tradicije. Ovo se praktično smatralo obavezom sve do 1981, kada je ova obaveza ukinuta. Žena je, naime, kao poklon za brak, mužu trebalo da kupi nekretninu u Grčkoj u kojoj će oni kao par da žive nakon zaključenja braka.To ne mora da bude loše – ako jednog dana stvari krenu po zlu, zna se ko će morati da ode.

S druge strane, kada imate žensko dete, unapred morate da mislite da ćete jednog dana morati da iskeširate za stan koji će joj trebati da se uda. To je i dan danas tako, pa se veoma često dešava da roditelji već po rođenju prave planove o kupovini stana ili kuće. Ono što se često dešava sa devojkama koje recimo nemaju svoj stan u trenutku udaje je da joj roditelji daju novac za kupovinu nekretnine. Doda malo i muž i sve se dobro završi.

Razlog za ovaj običaj, dakle da nekretnina u Grčkoj treba da bude deo prike, objašnjavan je time što su ženske osobe osećajnije i ranjivije, i možda neće moći jednog dana da nađu posao. Iz tog razloga, imaće jednu vrstu sigurnosti i kuću koja će biti njihova, pa neće morati bar da plaćaju kiriju. Takođe, ako imaju svoju kuću, privući će i boljeg mladoženju.

Veoma je važna i veličina nekretnine, pa da bi ostavila utisak na muževljevu familiju, ona treba da ima bar tri sobe (jednu dnevnu i dve spavaće) i da bude skroz opremljena.

Lepo ali skupo zadovoljstvo

Sirtaki
Foto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Profimedia

Zna se da nekretnina u Grčkoj zauzima veoma važno mesto i da su njihovi domovi s pažnjom sređeni, često stvarima koje su za naše shvatanje jako skupe. Ovde ne govorim o nekakvim markama, već o cenama nameštaja koje su u Grčkoj, preciznije u Atini jako visoke za naša shvatanja. Postoji opcija Ikea i ostalo. Ako želite ostalo, boga mi ćete to morati i da platite. Još uvek ne mogu da zaboravim kupovinu bračnog kreveta i dušeka pre nekoliko godina i moj šok kada sam u jednoj prosečnoj prodavnici čula cene i odmah izašla napolje. Skoro se poveo razgovor o kupovini ugaone garniture. Koga god smo pitali, rekao je da je cena za neku ok garnituru oko 2.000 eura, a bilo je onih koji su i tu cenu smatrali niskom.

Zbog ovog običaja, 9 od 10 Grka ima nekretninu u vlasništvu, što je po nekim istraživanjima najveći procenat u Evropskoj Uniji.

E sad šta se dešava s nama koje dolazimo iz inostranstva pitate se? Pa do sad nam niko nije tražio priku, ali istina je da znaju da se našale na naš račun, nabrajajući njive koje imamo u selima ili stanove naših roditelja u gradovima, za koje se nadaju da ćemo jednog dana naslediti i postati milijarderke.

Dakle, dragi momci koji ste zainteresovani za ženidbu, pravac Grčka, ali pre nekog ozbiljnijeg koraka obavezno pitajte damu za priku, da vidite da li vam se selidba isplati.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram