Šta je sologamija – fenomen žena koje se udaju same za sebe

Foto: Shutterstock

Neke žene su odlučile da im za brak ne treba ni muškarac, ni druga žena - niko osim njih samih!

Kada je otvorila kutiju sa vereničkim prstenom, Neka Karter je briznula u plač.

Bio je to prsten o kojem je sanjala ceo život – zato što ga je sama dizajnirala i spremala se da prihvati sopstvenu ponudu za brak, piše Insider.

Tokom pandemije, Karter, kozmetikološkinja i fitnes instruktorka, provela je mesece razdvojena od svojih prijatelja i porodice.

Kao slobodna žena, morala je da se podseti da može sama da prebrodi to teško vreme. Na kraju, odlučila je da potvrdi tu snagu udajom za sebe.

U avgustu Karter je rekla samoj sebi „da“ na ceremoniji iznenađenja u Tampi na Floridi, okružena sa 40 prijatelja i članova porodice.

Karter je jedna od desetina žena širom sveta koje prihvataju „sologamiju“ – zavetuju se da će voleti sebe dok ih smrt ne rastavi. Ovaj trend je dobio na popularnosti tokom pandemije.

Foto: Shutterstock

Sologamija nije obavezujuća, niti prepoznata u pravnom sistemu. Ne dobijate poreske olakšice i možete se ubuduće udati za nekog drugog bez zvaničnog razvoda.

Kao rezultat tog, teško je pratiti koliko se žena udalo same za sebe. Ali Amen Džafri, rediteljka i producentkinja dokumentarca o braku, rekla je da je pandemija definitivno povećala interesovanje.

U prošlosti, rekla je, samoljublje se smatralo površnim. Ali pandemija je nametnula mnogo unutrašnjeg razmišljanja i spoznaje da smo, na kraju, sami sebi najbolji saputnici – i da zdravi odnosi zahtevaju da se prvo osećamo prijatno sami sa sobom.

Insider piše i o primeru Đije Vitale (32), 32-godišnje spisateljice sa Long Ajlenda u Njujorku, koja je zaprosila sebe u svojoj spavaćoj sobi.

„Seksualno sam i romantično privlačna sebi, tako da osećam da radim nešto ispravno. To je i moj način da se pobunim protiv institucije braka i tradicionalnih normi veza sa kojima se ne slažem“, rekla je.

***

Bonus video: Prosidba na fudbalskom terenu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram