Šta da radiš kad ti dete uđe u sobu dok imaš seks

Moderna porodica
Foto: Printscreen

Ukoliko vam se desilo da vam dete upadne u sobu u sred "radnje", ako je za utehu - većina roditelja to doživi bar jednom. Da se vaša reakcija ne bi svela na rečenicu tipa "pokazujem mami/tati tekvondo" dok vas sumnjičave male oči gledaju kroz mrak, poslušajte savet psihološkinje Debore Rofman koja je celu karijeru posvetila seksualnosti.

Debora kaže da ta neprijatna situacija kad vas dete zatekne usred seksa, ne mora da bude bog zna koliko kritična. Ona savetuje da prvo probate da se opustite – smireni odgovor je ključ za izbegavanje ove čudne situacije.

U suprotnom biste mogli da izgovorite nešto glupo poput :“Vežbamo oživljavanje“, što bi kasnije moglo da vam se obije o glavu. Dakle, šta da radite?

Navucite prekrivač preko sebe i saberite se

Prvi instinkt kad vas dete „uhvati“ će biti da se pokrijete. To je u redu, ali govor vašeg tela ne bi trebalo da šalje pogrešne signale. Iako ste uznemireni i zbunjeni i sami, moraćete da „ohladite“ glavu. U suprotnom dete će pokupiti vašu anksioznost i misliće da se nešto užasno desilo. Smirite glas i objasnite koji je razlog vaše inicijalne reakcije. Kažite: „Baš smo se iznenadili što te vidimo. Mislili smo da smo sami i verovatno smo reagovali burno, što si i sam video/la.“

Pročitajte još:

Pokušajte da procenite šta vaše dete oseća

Šta je dete dovelo u vašu sobu? Da li je tražilo utehu jer je imalo noćnu moru? Ili je istraživalo kakav to čudan zvuk nilskog konja na samrti stiže iz vaše sobe? Šta god da je slučaj, pročitajte detetove emocije i podesite reči prema tome.
„Važno je gledati dete u lice, ako možete. Ukoliko to imate na umu, stići ćete i do konverzacije“, rekla je Rofman. Klinci u ovoj situaciji mogu biti zbunjeni, uplašeni ili samo začuđeni.

Prebacite se na režim mama/tata

Ako je dete uplašeno jer vas je videlo gole i znojave, Rofman kaže da treba da ga pozovete u krevet na zagrljaj. Da, to deluje kao gadan potez, s obzirom na to šta se dešavalo u krevetu minut pre, ali sad je gotovo. Podesite ton glasa u odnosu na situaciju. Ne zaboravite perspektiva deteta i onoga što se dešava je drastično drugačija od vaše

Prave reči

Ključ ove situacije je da se saberete i kažete nešto. Možete da vrištite u jastuk kasnije. „Prva stvar koju roditelji mogu da kažu je – ovo je naše privatno vreme i ako možeš da izađeš i zatvoriš vrata, to bi bilo super. Toliko je jednostavno“, savetuje Rofman. Uspeh će zavisiti od uzrasta deteta. Šestogodišnjak će bolje razumeti pojam privatnosti od četvorogodišnjaka.

Odolite izazovu da slažete

Kad već započnete taj razgovor, budite otvoreni. Ne uvijajte i ne prikrivajte priču. Vaše dete verovatno zna kako izgledaju treninzi na koje ćete se u najglupljoj varijanti pozvati, a neiskrenost neće doneti ništa dobro. „To je na neki način poricanje, kao da kažete da se ono što se desilo nije desilo. A dete jasno može da vidi da se dešava više od onoga što ste rekli“, kaže Debora Rofman.

Budite iskreni šta su videli

Dobro, ovo je teško. „Važno je da decu ne naučite nešto što od čega ćete kasnije morati da ih odučite“, kaže Rofman. Budite iskreni, ali nemojte iznositi previše detalja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram