Šta će se desiti ako noć pre Papa testa imaš seks

Poljubac
Foto: Serg Zastavkin / Alamy / Profimedia

Ako ste žena, sigurno ste bili u situaciji da noć uoči odlaska kod ginekologa razmišljate da li smete da imate seks. Da li će se nalaz Papa testa promeniti?

Ginekološkinja Heder Pup za Web MD otkriva nekoliko situacija u kojim treba izbeći seks.

Kad je Papa test u pitanju – samo delimično odahnite. On se s godinama poboljšao, ali osnovna tehnologija još uvek uključuje analizu pojedinih ćelija pod mikroskopom. Sperma može učiniti Papa test manje osetljivim, pa seks ipak treba izbegavati noć pre godišnjeg pregleda, objasnila je Heder.

U kojim još situacijama treba izbegavati seksualne odnose?

Većina žena će povremeno primetiti tačkice krvi na donjem vešu ili osetiti bol tokom ovulacije, ali ako imate stalnu bol ili krvarenje, izbegavajte polni odnos. Bol tokom odnosa ili krvarenje nakon njega mogu biti znakovi da nešto nije u redu sa cerviksom i trebalo bi da posetite svog doktora.

Komplikacije u trudnoći

‘Da li je u redu da i dalje imam seks?’ često je jedno od poslednjih pitanja koje žene postave dr Heder Pup prilikom prvog pregleda kad zatrudne. Ako je vaša trudnoća regularna, seksualne odnose možete imati dokle vam odgovara, objašnjava ona.

Pročitajte još:

Ako imate neobjašnjivu bol ili krvarenje, zaustavite aktivnosti u spavaćoj sobi dok ne posetite svog lekara. Komplikacije u trudnoći mogu se pogoršati polnim odnosima, pa i u tim situacijama treba izbegavati polni odnos.

Prvi put posle porođaja

Nakon carskog reza ili vaginalnog porođaja trebalo bi da se suzdržite od odnosa sve do posete ginekologu šest ndelja posle porođaja i potvrdite da je sve normalno zaraslo.

Imati polni odnos pre potpunog zaceljivanja može uzrokovati ponovno otvaranje rana i povećati rizik od infekcije.

Kad imate infekciju

Ako imate simptome infekcije, poput sekreta koji neprijatno miriše, jakog svraba, peckanja ili bolova, trebalo bi da izbegavate seks dok ne posetite lekara.

Seks s vaginalnom infekcijom nije samo bolan, već može uzrokovati širenje infekcije, prenosi 24sata.hr.

Posle operacije

„Ovo možda deluje kao nešto što ima veze sa zdravim razumom, ali u više sam navrata imala pacijentkinje koje su dolazile s velikim komplikacijama nakon histerektomije izazvane preranim seksualnim odnosom“, kaže doktorka.

Hirurgija jeste napredovala, pa se pacijentkinje nakon operacija brže oporavljaju i vraćaju se u normalu. Međutim, ponekad iako se neko oseća dobro, njegova rana i spolja i iznutra i dalje zarasta. U svim operativnim zahvatima trebalo bi da kod svog hirurga proverite kada bi bilo u redu da nastavite sa seksom.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram