Srušen mit o G tački u koji smo verovali decenijama

mit g tačka
Šta ako čujete da G-tačka zapravo i ne postoji? Foto: Coco de Mer / Ferrari / Profimedia

Do 1982. godine postojao je seks, a onda su svi počeli da pričaju o G tački. Od tada do danas mala rebrasta kvrga na gornjem prednjem zidu vagine je ostala misteriozni univerzalni ključ za ženski orgazam.

Da li je velika dva centimetra ili sedam? Gde se tačno nalazi? Da li je glatka ili rebrasta? Nekako elastična na dodir?

Mnogo pitanja i posle dugogodišnjih istraživanja – i dalje malo odgovora. Ko kaže da nije pokušao da pronađe svoju G tačku – laže. Google pretraga za 2020. pronalazi hiljade mapa puta do ovog famoznog mesta („gde je G-tačka?“ pretraženo je više puta od Majkla Džordana i Džeksona).

Istovremeno ekonomija G tačke cveta – vibratori za G tačku, kondomi za G tačku, lubrikant za G tačku, radionice za G tačku.

Dr Beverli Vipl je sa timom svojih istraživača zvanično skovala termin „G tačka“ početkom 80-ih. Nemačkom istraživaču Ernstu Grefenbergu su tu stvar opisali kao „osetljiv mali pasulj“. I tek tako, rođen je vaš najfrustrirajući lažni deo tela.

Iskreno, odatle je sve izmaklo kontroli, kaže Vipl. Njen tim nije rekao da svaka žena ima G tačku.

„Žene su sposobne da dožive seksualno zadovoljstvo na mnogo različitih načina. Svako je jedinstveno“, insistira doktorka.

I uprkos toj analogiji pasulja, nisu mislili da je to mesto baš jedno mesto, jedna tačka. Govorili su o „oblasti“ koja jednostavno može učiniti da se neke žene osećaju dobro. Ali mediji su preferirali jednostavnu glatku verziju i koristili se njome kao seksualnim lekom za sve.

U 2012, studija objavljena u The Journal of Sexual Medicine je objavila da je G tačka, naravno, stvarna. To jednostavno nije bio pasulj. To je zapravo bio delić veličine 8,1 sa 3,6 milimetara, teksture poput užeta i izgledao je kao plava kesica. Ovo otkriće došlo je od ginekološkog hirurga Adama Ostrženskog, doktora medicine, nakon njegovog proučavanja leša 83-godišnje žene. Tokom godina, mnogi drugi istraživači su otkrili da G tačka zapravo predstavlja mnogo drugih stvari: „debeo deo nerava“, „spužva uretre“, „žlezda“, „gomila nerava“.

G tačka je ipak ostala misterija za stručnjake koji su je tražili godinama. Desetine ispitivanja koristila su se anketama, patološkim uzorcima, slikama i biohemijskim markerima kako bi jednom za svagda pokušali da preciziraju neuhvatljivu G tačku.

Godine 2006, biopsija ženskih vagina nije pokazala ništa.

Grupa lekara je 2012. godine pregledala svaki pojedini poznati podatak i nije našla dokaz da G tačka postoji.

U 2017. godini, u najnovijoj i najvećoj postmortem studiji do sada rađenoj na 13 leševa, istraživači su ponovo pogledali: i dalje ništa.

„To nije kao pritiskanje dugmeta lifta ili prekidača za svetlo. To nije jedna stvar“, tvrdi dr Bari Komisaruk, neuronaučnik sa Univerziteta Rutgers.

„Mislim da nemamo dokaza da je G tačka – tačka ili struktura“, kaže dr Nikol Prause, neuronaučnica koja proučava orgazme i seksualno uzbuđenje.

„Nikada nisam razumela zašto je to protumačeno kao neki novi polni organ. Ne možete standardizovati vaginu – ne postoji doslednost među ženama u tome gde tačno doživljavamo zadovoljstvo.“

Naravno, kaže ona, neke žene mogu imati područje unutar vagine koje sadrži gomilu manjih, super-osetljivih nerava i oblasti. Ali neke žene koje su pokušavale da isprate savete magazina i pronađu čuvenu G tačku, ističu da su samo osećale nelagodnost ili kao da moraju da piške. Dok druge ne osećaju baš ništa – jer za njih tu zaista i nema ništa.

Uprkos nedostatku naučnih dokaza, još uvek postoji mnogo onih koji veruju u postojanje G tačke, a mnogi od njih su izuzetno pametni, dobronamerni seksualni edukatori. Neki od njih tvrde da ako žena veruje da je pronašla svoju G tačku, to bi trebalo da nadmaši svaki nedostatak naučnih dokaza. Konkretko, ako neko tvrdi da oseti zadovoljstvo u G-tački, deluje pomalo bizarno da se njeno postojanje potpuno isključi.

„To je kao da nazadujemo“, kaže dr Kristen Mark, seksualni edukator na Univerzitetu Kentaki.

Pošteno, ali jednostavno, kako Prause ističe: „Žene zaslužuju tačne informacije o svojim telima“.

Zar ne možemo imati svoje zadovoljstvo – i istinu takođe?

Kao što je Prause rekla, za neke žene postoji seksualna osetljivost tamo gde bi trebalo da se nalazi G-tačka. Ali za druge je nema. Ili je levo. Ili je na nekoliko mesta. I to je nekako cela poenta. Sve je u redu, prihvatljivo i može da izaziva zadovoljstvo.

Ono oko čega se svi mogu složiti je da nam je potrebno više istraživanja. Seksualno zdravlje žena je nedovoljno proučena teritorija, a naučne prepreke su apsurdne. U 2015, Prause je pokušala da pokrene studiju na UCLA koje bi proučavalo orgazme kod žena koje su, zamislite – bile žive! Odbor ju je saslušao, ali je želeo obećanje da njeni ispitanici „neće dostići vrhunac“ jer im se nije dopala ideja žena koje orgazmiraju u njihovim laboratorijama. Studija nije ni odobrena.

Dakle, da, nova vrsta razmišljanja o ženskom zadovoljstvu će ipak sačekati koji minut dok se određeni ljudi slože.

Čak 80 odsto muškaraca u Cosmo-ovom istraživanju reklo je da veruje da svaka žena ima G-tačku; skoro 60 procenata je to nazvalo „najboljim načinom“ za ženu da postigne zadovoljstvo.

„Kada steknete dovoljno iskustva kao ja, možete je pronaći na svakoj devojci,“ rekao je jedan izuzetno samouveren momak.

Čak 31 odsto žena je reklo da se njihov muškarac frustrirao pokušavajući da nađe tačku. Baš kao što je to bio slučaj sa ženama, G tačka je dala muškarcima univerzalnu metriku učinka i „kulturnu poruku da se zadovoljstvo ženama dešava tako što se penisom udara u njihove vagine“, kaže Nagoski.

Stvari su bile vrlo blizu da krenu u mnogo boljem pravcu.

„Ranih 80-ih bilo je istraživanja koja su klitoris zaista stavljala ispred i u centar. Onda je usledilo istraživanje G tačke, stvarajući pritisak da žene dožive orgazam od vaginalne stimulacije, iako većina ženskih tela jednostavno nije povezana na taj način. A ako zaista razmislite o tome zašto je vaginalna stimulacija toliko važna, to je zato što stavlja fokus na muško zadovoljstvo“, objašnjava Nagoski.

To je sa sobom realno donelo mnogo posledica, ne samo seksualnih frustracija, već i ogroman emocionalni teret koji je G tačka nesvesno bacila na sve nas. Ispostavilo se da je stvar koja je trebalo da probudi i izjednači naše seksualne živote imala zaista bezveznu nuspojavu: sramotu.

Više od polovine žena u istraživanju izjavilo je da se osećaju neadekvatno ili frustrirano znajući da druge mogu da dožive orgazam na način na koji one ne mogu. Jedanaest procenata je reklo da ih je to nateralo da u potpunosti izbegavaju seks.

Zato bi čitava fama oko tačke koju samo neke od nas imaju i samo neki je nađu – trebalo da stane.

„Ono što bi zaista bilo revolucionarno za seksualni život žena jeste da se bavimo onim što su istraživanja otkrila za ovo vreme: najbolji prediktori seksualnog zadovoljstva su intimnost i povezanost“, dodaje dr Debi Herbenik, profesor na Školi javnog zdravlja Univerziteta Indijana i istraživač na Institutu Kinzi.

Što se tiče svih  nas, hajde da započnemo nov period sa 100 odsto pametnijim, mudrijim savetom o seksu bez G tačke, uz reči dr Nagoskog: „Ako se osećaš dobro, radiš to kako treba. Nazovi to kako hoćeš.“

***

Bonus video: Muške simpatije iz mladosti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram