Srpkinje otkrile šta rade da muškarci ne misle da flertuju

Ilustracija; Foto: Vyacheslav Chistyakov / Tetra Images / Profimedia,

Gotovo da ne postoji žena koja nije bila u situaciji da muškarac pogrešno protumači njenu ljubaznost, pričljivost ili osnovnu kulturu. I iako bi trebalo da nas je baš briga da li će neka persona muškog pola jedan osmeh ili prekrštanje nogu pogrešno pročitati kao flert, u podsvest su nam ušle radnje kojih pod hitno treba da se oslobodimo. Pitali smo žene šta su sve radile da bi izbegle neprijatne situacije sa muškarcima.

Toliko smo puta čule ono jezivo „sama je tražila“, kao opravdanje za muška verbalna i fizička zlostavljanja, da smo razvile neku vrstu autokorekcije svog ponašanja u muškom društvu. Sada već po automatizmu, obavljamo neke radnje ili izbegavamo druge, kako neki muškarac ne bi dobio „lažnu nadu“. A da obrnemo uloge? Zamislite muškarca koji razmišlja o tome da li se „problematično“ sagnuo da dohvati nešto što mu je ispalo na pod. Onog koji prilagođava govor, gestikulaciju i ponašanje da žena ne bi pomislila da flertuje…Ne, nije se desilo. Jako je važno da pod hitno osvestimo sve te mehanizme i da ih se oslobađamo.

Selena (26)

Pa sa starijim muškarcima sam strogo na Vi, a ako osetim da se nabacuje često ubacim “u Vašim godinama” ili “Vi gospodine” u razgovoru da bi skontao da nema poente. Generalno sa muškarcima prestala sam da bacam prljave fore, KOJE OBOŽAVAM, jer eto odmah pretpostave da sve izgovaram da bih ih osvojila. I da, uske pantalone kad idem u autoperionicu npr, nikako ne nosim.

Jovana (22)

U suštini prestala sam da se smeškam dok ih gledam u oči u toku razgovora, jer to bude jako pogrešno shvaćeno. Prestala sam da ih prijateljski dodirujem po ramenu ili ruci, jer i to bude definitivno protumačeno – kao da sam, Bože, čeznula da ih pipnem. Recimo da sam počela da pazim na način na koji ih pohvalim u bilo kom segmentu, previše je dvosmislenosti u njihovim glavama.

Milica (21)

Možda glupo zvuči, ali kada ne želim da neko od muškaraca misli da im se nabacujem: ne približavam se, na pristojnoj sam udaljenosti, ne smejem se mnogo, ne kezim se uopšte, prilično sam „profesionalna“. U suštini neki polu nadrndan stav. A, da, i ne igram se kosom, ma koliko nervozna bila.

Sanja (20)

U klubu posebno vodiš računa šta radiš. Nema kao – piješ tekilu, pojedeš limun pa staviš prste u usta jer će biti lepljivi. Vodim računa o svakom pokretu. Ne smeškam se iz ljubaznosti, da ne bi on to shvatio kao zainteresovanost. Ne treba prihvatiti piće ako nećes ni da razgovaraš sa njim. Fizički kontakt – više nego nepotreban, znači ruke uz sebe.

Sara (25)

Izbacim uzrečice “miko” ili “mili”. Kada imaš naviku da tako oslovljavaš ljude, bilo da je to konobar u kafiću, kolega sa posla ili slično, to se pogresno protumači.

Katarina (26)

Nikada ne zovem muškarce u grad, na piće, na večeru, nikada ne šaljem prva poruku, ne dopisujem se, ne odgovaram sa hiljadu smajlija, ne častim ih pićem, ne udeljujem komplimente, ne smeškam se i pazim na to kako ih dodirujem (izbegavam da ih grlim/ govor tela mi nije naklonjen ka njima, ne poklanjam im previše pažnje).

Lea (21)

Sa muškarcima se uvek isto ponašam. Volim da flertujem i baš me briga.

Aleksandra (22)

Ne smejem se predugo. Ne upućujem nikakve komplimente. Gledam u telefon i pravim se da ne postoji. Ako je baš potrebno, budem i prično bezobrazna i drska u odgovorima. Žao mi je, ali i nije.

Ivana (47)

Uortačim ton razgovora da ne bih imala „glasić“, pre nego što čučnem obavezno podignem farmerke, ako imam dekolte obavezno tokom razgovora nekoliko puta pogledam ka grudima da proverim da li je sve na mestu. Ako prekrštam noge, a u suknji sam, trgnem se, promenim položaj tela i sednem drugačije.

Zorana (30)

Prosto se pravim glupa i gluva. Prvo, vrlo vodim računa o rečima koje izgovaram. A ako muškarac pokuša sa nekom forom, ja se pravim da nisam čula, pa kad ponovi, onda “ne razumem šta to znači”.

Božica (28)

Kad nosim suknju u prevozu i sednem, uvek stavljam torbu na noge. Oblačim se neupadljivo kad znam da se sastajem s nekim ko ima takvu „reputaciju“.

Milica (20)

Vrlo pazim kako se saginjem. Znači, ako je nešto na podu, savijem noge u kolenima, čučnem skroz i telo postavim tako da budem okrenuta bočno u odnosu na muškarca. Nikako ono savijanje iz kuka, iako je to daleko lakše i brže. Uz to, baš umem da budem onako mega drska i bezobrazna, što je čudno za mene, jer sam obično ljubazna.

Darka (21)

Pričam o nekim banalnim stvarima, ne skrećem temu ni na sebe ni na njega. Dokle god razgovor ne može da mrde od nekih zadatih okvira – bezbedna sam. Kad pričam udubim glas i ne oduševljavam se na njegove konstatacije. Na kraju kažem doviđenja umesto ćao.

Tara (25)

Kada uđem u prevoz i sednem, pogledam na brzinu ko je oko mene. Prosto skreniram okruženje. Nekada se dogodi da mi se pogled susretne sa nekim ko već gleda u mene. Iskuliram to, ali posle nekog vremena bacim ponovo pogled u tom smeru, čisto da se uverim da je osoba prekinula da gleda (pogotovo ako je muškarac u pitanju). Ako se dogodi da ga više od dva/tri puta zateknem da gleda u mene kad bacim pogled – odem na drugi kraj autobusam, pa taman stajala narednih sat vremena. Ne želim da zaključi da sam ga pogledala više puta jer flertujem, iako moj pogled jasno poručuje „ne bulji u mene psihopato“.

Nina (28)

Ne pokazujem preteranu empatiju, iako je osećam u datom momentu. Ako se neko od mojih prijatelja i kolega, evidentno ponaša čudno i izgleda tužno, trudim se da osim pitanja „kako si“ i „je l’ sve u redu“, ne idem predaleko. To je možda malo bezobrazno, ali ukoliko se založim za njihov problem, onako kako bih to inače uradila, misliće da mi je stalo u emotivnom smislu i da smo mi, ne znam kako povezani, posle tog razgovora. Sve bi bilo lakše da muškarci ne shvataju sve kao poziv za udvaranje.

Sara (23)

Kada idem u teretanu, oblačim se kao da imam 30 kilograma više, nego što stvarno imam.  Kupila sam davno mnogo onih sjajnih sportskih topova koji idu u kompletu sa helankama i osećaš se super seksi dok vežbaš, pa imaš i motivaciju. Ni jedan od njih nije opcija kada idem u teretanu, pogotovo uveče, jer je prepuno muškaraca koji umesto da se fokusiraju na svoje vežbe, nepristojno geldaju u mene kako radim čučnjeve, sklekove, iskorake, plenk ili bilo šta drugo. Kad se obučem u široku trenerku i tri broja veću majicu, koja prekriva zadnjicu, niko ne obraća pažnju na mene i to mi odgovara.

Lena (30)

Ne znam šta je sa muškarcima koji šetaju pse. Ne mogu da se nasmejem slatkom psu, a da njegov vlasnik ne stane i ne započne razgovor. Nasmejala sam se životinji, jer je slatka, da sam prvo ugledala njega, ne bih napravila tu grešku. Zaključak: ne smejem se više psima dok ne vidim ko je na drugom kraju povoca.

Ana (25)

Iako sam poslednjih pet godina solo, u društvu muškaraca nekako „uvek imam dečka“, a u zavisnosti od situacije i – „zajedno smo već pet godina“, „planiramo da se uzmemo“, „živimo zajedno“ i „on dolazi po mene“.

Dijana (28)

Pošto sam pušač, relativno često izlazim iz kancelarije da zapalim. I tako ako neko od kolega puši, ja ga pozovem da idemo zajedno. Nekoliko puta mi se desilo, da ako pozovem jednog kolegu više puta na cigaru, on pomisli da ga muvam. Muška intaligencija – pregolema. Zato sada samo koleginice pozivam da izađu sa mnom.

Tanja (22)

Ljubaznos uopšte nije opcija, pogotovo na društvenim mrežama. Ako ti neko odgovori na story ili ti napiše poruku, i ti normalno, ljudski, odgovoriš na poruku ili se zahvališ na komplimentu, apsolutno moraš da, u narednih par poruka, napraviš distancu. U suprotnom pomisle da si jedva čekala da ti se on, Don Žuan, javi i da razgovaraš s njim, a ne da si samo ljubazna i nećeš da ga sinuješ (a trebalo bi).

 

 

 

 

 

***
Bonus video: Bakšiš – Ko je škrt, a ko lak na napojnici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram