Slavna ljubavnica koja je postala – zakonita supruga

Princ Carls i Kamila
Princ Čarls i Kamila nakon venčanja 2005. godine Foto:© UPPA/Photoshot / Avalon / Profimedia

Brojne preljubničke afere u svetu poznatih i slavnih punile su medijske stupce, a akteri jedne od najpoznatijih afera su vojvoda i vojvotkinja od Kornvola. Čarls i Kamila upoznali su se 1970. godine na jednoj polo utakmici.

Osim što su voleli isti sport, imali su i isti smisao za humor.

„Moja prabaka je bila ljubavnica tvog čukundede. Osećam da imamo nešto zajedničko“, dobacila mu je Kamila prilikom prvog susreta.

Princ Carls i Kamila
Princ Čarls i Kamila 1970. godine Foto:David Cole / Alamy / Alamy / Profimedia

Ubrzo su započeli vezu koju je Kamila želela da kruniše brakom, ali Čarlsu se nije žurilo. Otišao je na služenje vojnog roka u Britanskoj mornarici, a Kamila nije imala nameru da čeka svog princa i verila se se za Andrewa Parkera Bowlesa koji je pre toga bio u vezi s Čarlsovom sestrom, princezom Anom.

Oženili su se u julu 1973. godine, a u decembru 1974. dobili svoje prvo dete, sina Toma. Njegov kum postao je princ Čarls. U nadolazećim godinama negovali su blisko prijateljstvo.

Endru Parker i Kamila
Venčanje Endru Parker i Kamile Foto:UPPA/Photoshot / Avalon / Profimedia

Krajem 80-ih monarhija počinje da vrši pritisak na Čarlsa – prestolonasledniku je krajnje vreme za brak i počinje traženje podobne supruge za princa.

Pronašli su je u Dijana Spenser, sramežljivoj 19-godišnjoj dadilji i asistentkinji vaspitača u vrtiću. Čarls i Diana videli su se samo 13 puta pre nego ju je princ službeno zaprosio. Oženili su se 29. jula 1981. na grandioznoj ceremoniji koju je putem televizijskog prenosa pratilo više od 750 miliona ljudi širom sveta. Njihovo prvo dete, princ Viliam, stigao je na svet 1982. godine, a princ Hari rodio se 1984. godine.

Bračna sreća mladog para bila je kratkog veka. Čarls jednostavno nije voleo svoju suprugu, a onda je 1986. započeo aferu sa svojom starom ljubavi, Kamilom.

Iako se o aferi dugo šuškalo, službena potvrda stigla je 1993. godine kada su u javnost dospeli transkripti njihovih privatnih razgovora i telefonskih poruka.

Pre ovog skandala, Čarls i Dijana objavili su da se rastaju, a Kamila je razvod od Andrewa Parkera Bowlesa najavila tek 1995. godine. Iste godina Dijana je novinaru Martinu Baširu dala legendarni intervju u kojem je na pitanje je li Kamila bila razlog za razvod dala jednostavan odgovor: U ovom braku bilo nas je troje, bila je to mala gužva.

Njne razvod od Čarlsa završen je 1996. godine, a godinu dana nakon toga princ je Kamili u svom domu organizirao proslavu 50. rođendana. Mesec i po dana kasnije, princeza Diana poginula je u automobilskoj nesreći u Parizu.

Iako je planirao da javnost što pre upozna s činjenicom da je sada u vezi s Kamilom kako bi omekšao srca Britanaca koji su uglavnom bili na Dianinoj strani, smrt princeze promenila je njegove planove.

Svoje prvo javno pojavljivanje odradili su u januaru 1999. na rođendanu Kamiline sestre, a iste godine otputovali su na odmor u Grčku s Viliamom i Harijem.

Princ Carls i Kamila
Princ Čarls i Kamila prvo službeno pojavljivanje 1999. godine Foto:ANDY HOOPER / Solo / Profimedia

U februaru 2005. godine objavljeno je da su se Kamila i Čarls verili, a mala ceremonija venčanja održana je 8. aprila. Tog dana jedna od najpoznatijih ljubavnica svih vremena postala je Čarlsova zakonita supruga.