Seks i Srbi u doba korone: „Nekoliko puta dnevno, naravno“

Plešite da bi se oslobodili napetosti
Plešite da bi se oslobodili napetosti; Foto: Ziv Koren / Polaris / Profimedia

Pokušali smo da saznamo šta se ovih dana dešava iza zatvorenih vrata među parovima i da li njihov seksualni život trpi zbog pandemije, ili je pak živnuo. Četiri para iz Srbije i jedna seksološkinja otkrivaju kako održati intimu u vreme koronavirusa.

Lekari i naučnici širom sveta kao glavnu meru predostrožnosti protiv koronavirusa navode izbegavanje bliskog kontakta. S obzirom na to da je teško zamisliti bliži fizički kontakt od seksa, zanimalo nas je da li ga parovi sa kojima smo pričali izbegavaju, ima li razlike pre i posle pandemije.

Pročitajte još:

Ali da vidimo prvo šta znamo o seksu i Kovidu-19.

Ukoliko ste u vezi i živite sa partnerom, delite isti prostor, a neko od vas dvoje ima simptome bolesti, stručnjaci objašnjavaju i insistiraju da držite distancu i izolujete se, čak i dok ste u kući. S druge strane, ako nemate simptome niti ste bili izloženi, boravak kod kuće sa partnerom i manje obaveza bi za vašu vezu ili brak mogli da budu osvežavajući. Evo šta kažu parovi na pitanje kakav im je seksualni život u doba korone.

Ana i Miloš (7 godina u braku)

„Nekoliko puta dnevno, naravno! Super nam je seks, i on i ja se dobro osećamo i nismo bili u kontaktu sa nekim ko je zaražen. Muž i ja smo inače razdvojeni po ceo dan, mislila sam da ćemo sada da se ujedamo zatvoreni u kući, ali ispalo je da smo se zbližili. Imamo odnose svaki dan. Šta čovek da radi? Pa ne možemo po ceo dan da kuvamo i gledamo TV.“

Maja i Vlastimir (12 godina u braku)

„Nema seksa jer po ceo dan radimo i usput se bavimo i školom. Legnemo uveče da gledamo seriju i zaspimo kao kokoške. Bolji nam je seks u normalnim okolnostima jer imamo neku rutinu i vreme za sebe preko nedelje i uželimo se jedno drugog. Ovih dana je potpuni haos, osam sati za kompjuterom, paralelno sa tim dete, pa kad sve završiš – skuvaj, dezinfikuj, čisti, peri. Zavidim ljudima koji imaju više slobodnog vremena sada.“

Isidora i Aleksandar (10 godina u vanbračnoj zajednici)

„Bio bi nam seks fenomenalan da deca mogu da se izmore. Ovako su aždajice pune energije, a mi najčešće uveče zaspimo pre njih. E kada uspemo mi da pobedimo u igri izmoravanja, i oni zaspe kada treba, onda je fenomenalan kao i uvek. Svako veče smišljamo nove igrice i ostajemo budni do kasno.“

Marko i Vera (3 godine u braku)

„Što se nas tiče, u početku vanrednog stanja nije ni bilo seksa. Verovatno zbog stresa od svega ovoga. Jednostavno nam nije bilo do toga. E sad, kad smo se malo opustili, sve je postalo isto kao nekad, nije ni češće ni lošije. Više vremena provodimo zajedno, više je maženja i nežnosti, ali seks je isti. Nemamo mi neki strah od korone nego od svega ovoga što se dešava. Jednostavno shvatiš da si učinio sve što možeš i da ništa nije više do nas. Vidiš da ne možeš ništa da uradiš, pa onda bolje da se iskoristi vreme za neke lepe stvari, ne mislim samo na seks. Razviješ osećaj kao da si na odmoru sa malo para, al’ bar uživaš. Kao studentski dani. Nemaš love, al’ seksaš se k’o lud.  Ja sam srećan što ne mogu onlajn da radim. Ovi svi onlajn pocrkaše.“

Reč seksologa

Dr sci. med. Dušica Marković Žigić, specijalista psihijatrije, psihoterapeut i seksolog, za naš portal kaže da je oprez opravdan, a da se napetost koja vlada tokom pandemije sigurno prenosi i u spavaću sobu.

„Naša populacija je populacija laika, pa misle da im bliži kontakt ne može naškoditi. Ne verujem da bračni parovi kod kuće sede na dva metra, ali ako jedan radi i u kontaktu je sa ljudima, oprez je opravdan i naophodan. U seksualnom odnosu se razmenjuje pljuvačka, a znamo da se virus prenosi kapljično“, kaže doktorka Žigić.

Ukoliko se partneri osećaju zdravo, u karantinu su već duže i nisu bili izloženi, izvesno je da napetost može da naruši njihove seksualne odnose.

„Eventualan razlog za redukciju seksualnih konakta je i napetost vezana za celu situaciju. Ljudi kada su uplašeni i pod stresom, imaju manju potrebu za seksom. Sada se dešava i da mnogi posežu za alkoholom u većim količinama što nije poželjno. Za opuštanje koje vodi ka boljim seksualnim odnosima može pomoći fizička aktivnost, mogu da plešu, zajedno srede kuću, obave onlajn treninge, dobro se hrane, a ako ništa od toga ne pomogne, tu su i blagi sedativi u umerenim dozama“, preporučuje Dušica Marković Žigić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram