Seks saveti kanadske lekarke koji su izazvali podsmeh

Foto: Vanessa Carvalho / Zuma Press / Profimedia

Seks tokom pandemije može biti komplikovan, kaže vodeća kanadska lekarka Tereza Tam koja preporučuje da se parovi ne ljube i da nose maske tokom odnosa. Njene reči su na društvenim mrežama izazvale burne reakcije.

Dr Tereza Tam predvodi tim stručnjaka u borbi protiv korone u Kanadi.

Pročitajte još:

„Seksualno zdravlje je važan deo opšteg zdravlja. Ipak, seks može biti komplikovan tokom kovida 19. Seksualna aktivnost s najnižim rizikom je kad ste sami sa sobom“, kaže ona.

Za one koji ipak žele da izađu iz svoje sigurne zone i imaju odnose, Tam predlaže neke korake koji će smanjiti rizik, a tu je između ostalog „izbegavanje kontakta lice u lice“.

Partneri bi, kako ona kaže, trebalo i da tokom seksa nose maske koje prekrivaju nos i usta.

Tereza Tam
Dr Tereza Tam; Foto: Sean Kilpatrick / Zuma Press / Profimedia

„Trenutni dokazi koje imamo pokazuju da je jako mala verovatnoća da se korona može preneti spermom ili vaginalnim tečnostima. Ipak, čak i ako partneri nemaju simptome, seksualna aktivnost s novim partnerima povećava rizik od zaraze bliskim kontaktom kao što je poljubac“, kaže Tereza Kam.

Seks treba izbegavati ako neko od partnera ima simptome kovida 19, a sugeriše se „limitirana konzumacija alkohola i ‘ostalih supstanci’ da bi partneri donosili odgovorne i sigurne odluke“.

Naravno, jedan od glavnih saveta, koji je važio i pre pandemije je upražnjavanje sigurnog seksa sa kondomom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram