Seks s bivšim: Kad je dobra ideja, a kada je opasan

Ljubav i seks 27. apr 202123:27 > 23:27
Seks, par
Foto: Shutterstock

Ako ste pogledali barem nekoliko romantičnih komedija, shvatili ste da upravo seks nakon rakida slovi kao najbolji pa nije tako čudno što neki žele da imaju seks s bivšim partnerom 'još samo jednom', piše 24sata.hr.

Odnosi u ljubavnim vezama su retko kad jednostavni, pa i iz seksa nakon prekida jedna strana može očekivati ponovno rasplamsavanje ljubavi, dok je drugoj strani uistinu bilo samo do ‘valjanja po krevetu’.

Tako npr. onaj koji je u vezi ostavljen može očekivati da će seks učiniti da se druga strana predomisli. Seks terapeutkinja Holi Ričmond kaže da seks nakon prekida neće spasiti vezu, a ako se to i dogodi, verovatno će sreća potrajati samo nekoliko nedelja.

Zašto onda imamo želju za seksom nakon prekida, i je li to uvek dobra ideja? Evo što o tome kažu stručnjaci.

Zašto želimo takav seks?

„Poslednji seksualni odnos može da se odnosi na slavljenje svega što je bilo dobro u vezi – kaže Ričmond i objašnjava kako romantične veze uglavnom pucaju zbog emocionalnih, a ne seksualnih razloga. Zato, ako oba partnera dobro razumeju zašto ne mogu više da budu zajedno i zadovoljni su zbog prekida (jer se jedan partner npr. seli ili želi decu, a drugi ne) seks nakon prekida može predstavljati zdravo povezivanje još jedan put“.

Ali, s druge strane, ističe Ričmond, ako jedna osoba ne želi da odnos završi, možda će hteti kroz seks bivšem partneru da poruči: ‘Jesi li siguran da ovo želiš da ostaviš?’.

 

Kako na nas može uticati?

Ako se neko još drži veze, seks nakon raskida može zapravo da produži emocionalnu vezanost za bivšeg partnera, kaže Ričmond. Ona dodaje i da ćete se verovatno zbog tog seksa privremeno osećati dobro, ali kad se napokon odvojite od bivšeg, bićete više zbunjeniji nego pre. Takođe, dodaje, postoji mogućnost i da se osećate posramljeno, ili čak da bivši partner namerno koristi zadnji seks da vas dodatno povredi.

„Možda ćete se osećati dobro u trenutku, ali često taj osećaj ne potraje dugo – objasnila je za portal Health dr. Rejčl Nidl, direktorka Instituta za modernu seksualnu terapiju u Palm Biču na Floridi.

#related-news_0

Je li seks nakon raskida ikad dobra ideja?

Za one koji se završavaju isključivo dogovorom i međusobnim razumevanjem, seks može biti „lep kraj“, kaže Ričmond. Ona objašnjava da u slučajevima kad su oba partnera zaista zadovoljna sa situacijom, takav seks može biti dobra ideja.

„Želim da te vratim“ seks međutim, nije dobra ideja, a za prihvatanje raskida potrebno je vreme. Pokušaj ublažavanja boli seksom samo će produžiti taj bolan proces – kaže Ričmond i dodaje da nam seks nakon prekida neće dati željeni zaključak, a može nas zadržati u vezi u kojoj više zapravo ne želimo da budemo.

Seks, par
Foto: Shutterstock