Psihološka tehnika ključna za opstanak srećnog braka

Psihološka tehnika ključna za opstanak srećnog braka

Uspešan brak ponekad uključuje pregovore koji takođe moraju da budu uspešni. Pregovori su jedan od najvažnijih aspekata uspešnog funkcionisanja savremenih odnosa.

Svaka nedelja, pa čak i svaki dan, sa sobom nose pregršt stvari o kojima moramo da razgovaramo. Poznavanje i razumevanje pravilnih pregovora za parove može učiniti život vrlo lakim, piše zadovoljna.rs.

Proces nije lak. Pregovori su uvek škakljivi i zahtevaju određeni napor, a često i neuspešni jer postaju stvar kapitulacije naspram saradnje. Često diskusija traje sve dok jedna strana jednostavno ne popusti, a to nije nužno korisno za odnos. Stoga su kolaborativni pregovori bolja opcija.

Stručnjaci smatraju da su saradnja i pregovori mnogo bolja opcija od klasičnog kompromisa.

A šta su kolaborativni pregovori?

To je vrsta rešavanja problema gde se individualne želje, volje i stavovi postavljaju tako da dvoje ljudi koji pregovaraju mogu objektivno da sagledaju stvari. Poenta je postići pravičan sporazum umesto da jedna strana popusti drugoj kako bi spasila odnos.

Umesto suprotnih partnera, individualne želje se kombinuju u jedan problem koji zatim rešavaju obe strane.

Naravno, pregovori o braku se razlikuju od pregovora kada želimo da kupimo polovni automobil, na primer, ali zajednički pregovori omogućavaju parovima da efikasno pregovaraju o svemu – od podizanja dece do slobodnog vremena kao pojedinci koji imaju svoje želje i stavove.

Svaka strana izlaže i artikuliše svoje želje, vodi se razgovor, a zatim se donose odluke.

Čini se kao da su obe strane stavile svoje želje, razlike i neslaganja na virtuelni sto. Na ovaj način, razlike i neslaganja postoje između partnera, a ne isključivo unutar njih.

Saradnja ne znači kapitulaciju. U vezi može da postoji strah od odustajanja od kontrole i odustajanja od anatomije, ali zajednički pregovori znače da oba partnera zadržavaju svoju nezavisnost. Oni jednostavno rade zajedno kako bi postigli sporazum koji uzima u obzir sve faktore.

Istina, iskrena saradnja štiti autonomiju pojedinca. Nema predaje, samo pregovori. Par zajedno radi na zajedničkom cilju.

Da bi par uspešno pregovarao, neophodno je da prvo razume razliku između neslaganja i ulaska u sukob.

Neslaganja dovode do razgovora, a sukobi se obično međusobno prozivaju.

Da biste uspešno pregovarali o braku, važno je da:

– Razumete da je vaš supružnik vredna osoba
– da razumete sopstvene želje vezane za određenu situaciju
– da ste spremni da pregovarate o tim željama
– da razumete da vaše želje nisu privilegovane na osnovu, na primer, pola ili uloge koju obavljate.

Na ovaj način, razumevanjem gornjih principa, imaćete brak u kojem će se čuti želje obe strane i u kome će se o tim željama i potrebama razgovarati na kvalitetan način.

Važno je raditi zajedno i pronaći najbolja rešenja za svaku situaciju.

Proces uspešnog pregovaranja uključuje četiri koraka:

1. Nađite način da problem predstavite na najbolji mogući način. Ne bacajte samo svoju listu želja, već napravite uvod i recite svom partneru o čemu želite da razgovarate kako bi imao dovoljno vremena za obradu i pripremu.

2. Jasno izrazite svoje želje. Jednostavnost je ključna. Ne ulazite u pregovore sa starim prtljagom i primedbama. Budite jasni šta vas muči.

3. Slušajte pažljivo i cenite ono što vam partner govori. Važno je da poštujete jedni druge i obavezu koju imate.

4. Napravite plan akcije oko kojeg ćete se oboje složiti. Ovakav aranžman će vam omogućiti da postojite kao pojedinci, ali i kao par.

BONUS VIDEO: 60 godina porodice Kremenko