Ukleto venčanje princeze Beatris

Princeza Beatris; Foto: MD/EXPRESS SYNDICATION / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Unuka kraljice Elizabete, princeza Beatris, u septembru prošle godine je objavila da su se ona i Edoardo Mapeli Moci verili, i to rečima "jedva čekamo da se venčamo". A onda se desio niz neočekivanih okolnosti, zbog kojih venčanje nikako da se desi, pa se sad već uveliko priča da je princeza "ukleta".

Sam početak njene veze sa Edoardom obeležio je manji skandal, budući da je Edo – kako ga često nazivaju u medijima – i dalje živeo sa bivšom devojkom Darom Huang u oktobru 2018. godine, kada je princeza Beatris objavila da su u vezi. Edo, koji ima dete sa Darom, navodno je šest meseci ranije raskinuo sa njom, ali su nastavili da dele stan da bi dete lakše podnelo celu priču oko razlaza. Sve je postalo još neprijatnije kada je obelodanjeno da je Darina porodica iz medija saznala da Edo više nije sa njom!

No, taj skandal se ubrzo stišao, a Edo i Beatris su objavili da su se verili malo manje od godinu dana kasnije. I maltene čim su objavili veridbu, krenula su odlaganja datuma. Naime, u kraljevskoj porodici je uobičajeno da se ubrzo nakon veridbe objavi datum venčanja, ali pošto se poklopilo da u Velikoj Britaniji tada budu raspisani izbori – a zabranjeno je da se daju bilo kakva kraljevska obaveštenja u trajanju predizborne trke – Beatris je odložila objavljivanje datuma.

Nešto kasnije se desio čuveni intervju princa Endruja za BBC, u kom je govorio o svom odnosu sa Džefrijem Epstinom, osuđenim seksualnim prestupnikom. Skandalozan stav princa, koji je rekao da se ne kaje što se družio sa njim, doveo je do opšte pometnje u kraljevskoj porodici, pa je Endrju nedugo nakon toga objavio da će napustiti sve kraljevske dužnosti. Ovo, očigledno, nije bilo dobro vreme da se objavljuje bilo kakav datum venčanja za Beatris, koja je Endrjuova ćerka.

Beatris i Edo; Foto: Peter Byrne / PA Images / Profimedia

 

Kada se sve smirilo, a Beatris i Edo odlučili da će datum biti 29. maj – kako bi izbegli kraljičin rođendan, koji je u junu – desio se „megzit“, koji je obeležio ceo januar. Inače, princeza je navodno želela da se venča u aprilu, ali to iz nekog razloga nije odgovaralo Hariju i Megan, zbog čega je i odabrala maj. Kako se priča, ova dva para sada nisu u najboljim odnosima.

Datum je konačno objavljen u februaru, kada je delovalo da je sve relativno mirno u Velikoj Britaniji. A onda se desila pandemija koronavirusa i Beatris je sada primorana da odloži venčanje do daljeg. Priča se da bi princeza mogla i da se venča na privatnoj ceremoniji, na kojoj bi bili samo ona, Edo, sveštenik i dva svedoka, što je gotovo nečuveno u kraljevskoj porodici, poznatoj po raskošnim venčanjima.

Da li će „ukleto venčanje“ da se desi i kada, ostaje da se vidi.