Problemi savremenog muškarca

erektilna disfunkcija
erektilna disfunkcija

Svaki muškarac u određenom trenutku svog života može se susresti sa poteškoćama u seksualnom životu. Međutim, kada ti problemi postanu konstantni, mogu ozbiljno uticati na kvalitet života, samopouzdanje i odnose sa partnerom. Jedan od najčešće pominjanih problema takve vrste jeste impotencija ili erektilna disfunkcija.

Iako je tema impotencije često tabu i obavijena stidom i nelagodom, od suštinskog je značaja razumeti ovaj problem, kako bismo pronašli optimalno rešenje.

Impotencija nije samo fizički problem, već je često povezana i sa mentalnim i emocionalnim stanjem osobe. Strah od neuspeha, osećaj manje vrednosti ili anksioznost oko seksualnog čina, samo su neki od osećaja koji mogu pratiti ovaj problem. Dodatno, u današnjem ubrzanom društvu, gde su stres i pritisak svakodnevni saputnici, nije neobično da muškarci osete pritisak i u svom intimnom životu, što može dovesti do ili pogoršati postojeći problem impotencije.

Pogrešno je pretpostaviti da je impotencija problem koji pogađa samo starije muškarce. Mada se rizik povećava sa godinama, mladi muškarci takođe mogu biti pogođeni.

Razlozi su raznovrsni, a raspon od genetskih predispozicija, preko zdravstvenih problema, do životnih navika i mentalnog zdravlja, čini ovu temu kompleksnom i zahteva multidisciplinarni pristup.

Impotencija – uzroci

Dobro je poznato da impotencija može biti posledica niza faktora, kako fizičkih, tako i psiholoških. Neki od najčešćih uzroka uključuju različita zdravstvena stanja, odnosno bolesti kao što su dijabetes, hipertenzija, ateroskleroza i bolesti, ali i hormonski poremećaji. Naime, nizak nivo testosterona ili druge vrste hormonske neravnoteže mogu uzrokovati erektilnu disfunkciju.

Psihološki faktori su izuzetno značajni u ovom slučaju, ma koliko da nam se čini da oni baš i nemaju direktne veze sa impotencijom. Anksioznost, stres, depresija i druge psihološke prepreke mogu svakako doprineti problemima sa potencijom.

Kod pojedinih muškaraca impotencija je rezultat kombinacije više navedenih faktora.

Koji su simptomi impotencije?

Poznata i kao erektilna disfunkcija (ED), impotencija nije samo puka nesposobnost postizanja erekcije, već je to kompleksan problem koji može imati mnogostruke simptome. Prepoznavanje i razumevanje ovih simptoma je prvi korak ka njihovom efikasnom lečenju.

Teškoće u postizanju erekcije predstavljaju priamrni simptom koji je najčešće povezan sa impotencijom. Muškarci mogu osetiti da im je potrebno više vremena da postignu erekciju ili da je nemoguće postići je uopšte, bez obzira na seksualnu stimulaciju.

Čak i kada je erekcija postignuta, može biti teško održati je dovoljno dugo da se završi seksualni odnos, što može biti još jedan simptom impotencije.

Smanjen seksualni nagon je čest pratilac erektilne disfunkcije. Impotencija može biti povezana sa niskim libidom ili smanjenim interesovanjem za seksualnu aktivnost. Ovaj simptom može biti rezultat hormonske neravnoteže, psiholoških problema ili kombinacije ta dva.

Psihološki aspekti impotencije mogu izazvati osećaj stida, nesigurnosti ili anksioznosti u vezi sa seksom. Muškarci se mogu osećati neadekvatno ili zabrinuto da neće zadovoljiti svoju partnerku.

Takođe, mogu se javiti i problemi sa ejkulacijom, koji mogu uključivati preranu ejakulaciju, odloženu ejakulaciju ili čak anejakulaciju, odnosno nesposobnost ejakulacije.
Mogu se javiti i promene u osetljivosti, tako da neki muškarci mogu doživeti promene u osetljivosti penisa, što može uključivati smanjenje osećaja ili bol prilikom erekcije.

Ponekad impotencija može biti povezana sa drugim fizičkim simptomima poput hroničnog umora, niskog nivoa energije ili čak fizičke slabosti.

S obzirom na toliko šarolike potencijalne simptome, važno je obratiti pažnju na sve aspekte seksualnog zdravlja i razgovarati sa lekarom o svim primećenim promenama. Treba znati i to da impotencija može biti signal o drugim zdravstvenim problemima, uključujući srčane bolesti ili dijabetes, pa je stoga presudno da se problem ne zanemaruje.