Priča iza „himne prevarenih žena“

Ljubav i seks 05. sep 202121:05 > 21:08
Foto: Everett Collection / Shutterstock

"To the left, to the left", početni su stihovi hita koji zna svaka obožavateljka američke muzičke zvezde Bijonse. Treći singl s njenog albuma "B'Day", "Irreplacable" 2006. godine u kratkom je roku postao neslužbena himna svih prevarenih žena.

Pesma u kojoj se Bijonse obračunava s muškarcem koji je varao, ostavlja ga i poručuje mu da „nikad ni na sekundu ne pomisli da je nezamenjiv“ i danas tokom večernjih izlazaka mnoge dame natera na glasno „horsko“ pevanje svim bivšima, piše Zadovoljna.hr

Međutim, većina njih ne zna da je ovu pesmu napisao – muškarac.

Iza nje stoji 40-godišnji američki hitmejker i pevač Ne-Yo. Pesma u originalu zapravo priča istu priču iz muške perspektive, ali Ne-Yo je smatrao da u muškom izvođenju zapravo ne zvuči dobro.

U dogovoru s norveškim producentskim duom Stargate iza kojeg stoje Tor Hermansen i Mikel Eriksen, odlučio je ipak da pronađe ženskog izvođača.

„Pesma koju sam dao, a nisam to želeo bila je ‘Irreplacable’. Napisao sam je za sebe. Ta me je pesma naučila vrlo zanimljivu lekciju, a to je da generalno gledajući muškarci i žene zapravo ne razmišljaju na različit način. Ali kad je muškarac peva, ona zvuči pomalo ženomrzački, malo zlobno“, kazao je Ne-Yo.

Mnogima će to zvučati neverovatno, ali pesmu je prvo zamislio kao kantri baladu za jednu od tada dve apsolutne kraljice tog žanra – Fejt Hil i Šanije Tvejn.

Onda su odustali od te ideje i pesmu ponudili R&B pevačici Krisete Majkl, ali ona je odbila.

Foto: Dia Dipasupil / Getty images / Profimedia

Tada je „Irreplacable“ napokon došla u ruke Bijonse koja je spremala album „B’Day“. Trebalo je da to bude čistokrvni klupski album s plesnim hitovima na kojem, prema prvobitnoj ideji, nije bilo mesta za balade tog tipa, ali Swizz Beatz, jedan od njenih producenata, rekao joj je da bi bila luda da je ne uvrsti na album.

Tada je počeo rad na novom aranžmanu.

Ponekad se dogodi da razmišljaš o određenom izvođaču i staviš ih u kutiju. Pesma mora biti ovakva ili onakva i onda sam sebe ograničiš na zvuk koji su radili i pre tri godine. Zato je dobro da pesmu originalno nismo radili za Bijonse. Možda onda ne bismo išli u tom smeru. Kada ju je Bijonse čula, tražila je da promenimo nekoliko stvari i napravila svoj vokalni aranžman, kazao je Tor Hermansen.

Bijonse inače piše za sebe, ali kada neko drugi to radi za nju, ona neće da peva pesmu koja za nju nema smisla. Pesma mora biti o nečemu što za nju ima određenu težinu. U ovom slučaju, želela je da olakša dušu, dodao je Ne-Yo.

U trenutku kada je završeno snimanje i produkcija, svi su znali da imaju posebnu pesmu, ali nisu ni slutili da će postati globalni hit.

Niko nije očekivao da će pesma postati takav fenomen, sve nas je iznenadila. Za početak, prešla je sve granice. Krenula je od mešanih njujorških top-lista do kantri radijskih stanica i to je pesma u kojoj baš svi mogu da uživaju, komentarisao je Hermansen.

Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Na jedan od svojih najvećih hitova ponosna je i Bijonse. Obožavam tu pesmu. Važno je imati takve pesme. Toliko mi je ljudi prišlo i reklo da su iskusili svoj prvi prekid uz nju i da je nije bilo, ne bi imali snage da se odupru lošoj vezi. Ne bi shvatili koliko vrede. Drago mi je što sam deo toga, zaključila je pevačica.

Foto: Jamie McCarthy / Getty images / Profimedia

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

ČITAJ DALJE