„Poljubac“ Gustava Klimta krije potresnu ljubavnu priču

Ljubav i seks 02. jun 202122:10 > 22:24
Poljubac
Foto: Leemage / AFP / Profimedia

Slika "Poljubac" Gustava Klimta koja je nastala na samom početku 20. veka iz njegove je zlatne faze. Na toj slici nije prikazano samo nago žensko telo, već je žena prikazana u naručju snažnog muškarca.

Iza jednog od najpoznatijih secesijskih umetničkih dela Gustava Klimta „Poljubac“ krije se priča o ljubavi slikara i njegove muze, mlade modne dizajnerke Emili Flege, piše Zadovoljna.hr.

Dve figure priljubljene jedna uz drugu u nežnom zagrljaju, prikrivene cvećem na zlatnoj podlozi, zauvek su ostale ovekovečene na platnu.

Veza umetničkog para u to vreme bila je izuzetno neobična i van tadašnjih okvira zato što su bili jako nezavisni i odlučili su se za vezu bez dece, živeći ispunjenim boemskim životom.

Gustav Klimt
Foto: n.a. / Imagno / Profimedia

Emili, uspešna poslovna žena i dizajnerka, iako je ostala nepriznata u istoriji mode, ostavila je dubok trag u srcu umetnika. Uz njegovu pomoć, zajedno s dve sestre otvorila je u bečkoj ulici Mariahilfer modni salon „Schwestern Flöge“, nezaobilaznu modnu stanicu.

Emili je dva puta godišnje putovala u Pariz po najmodernije tkanine, dugmad i perlice, a njen je salon imao 80 zaposlenih koji su vredno radili na svakom odevnom predmetu.

Emili
Foto: Atelier D’Ora-Benda / AFP / Profimedia

Njene avangardne kreacije koje je kreirala uz pomoć sestara bile su presedan u to vreme, jer su svojom inovacijom u krojevima, dezenima i bojama odskakale od tadašnjih modnih okvira.

Atraktivna i unikatna odeća bila je suprotna onome što se moglo naći u modnim magazinima koji su uglavnom imali konfekcijsku odeću. Uticaj koji je Klimt ostavio na Emili mogao se videti i pri ulasku u modni salon koji je bio opremljen neobičnim nameštajem.

Par se upoznao kada je ona imala jedva 18 godina, a Klimt je bio 12 godina stariji od nje. Od prvog trenutka su postali nerazdvojni. Pojedini izvori su kasnije tvrdili da je Emilija pokušala da se ubije, da je popila preveliku količinu pilula za spavanje, nakon što je saznala da je Klimt zaprosio bečku kompozitorku Almu Šindler, koja je u to vreme smatrana najlepšom devojkom u Beču.

Emili
Foto: Austrian Archives / AFP / Profimedia

Klimt je navodno imao 14 vanbračne dece.

Detalji o njenom kasnijem životu su manje poznati. Nastavila je da radi kao modna dizajnerka do 1938. godine, a njen posao je pogotovo patio nakon gubitka mnogih mušterija jevrejskog porekla, što je bio rezultat tadašnjih tragičnih istorijskih dešavanja.

Umrla je 26. maja 1952, u 78. godini. Uzrok njene smrti je nepoznat.

Klimt je navodno na svojoj samrtnoj postelji, 1918. godine, izgovorio samo reči: “Dovedite mi Emiliju”.