Pet začina koji se vekovima koriste za bolji seks

vanila
Devojka i cvet vanile; Foto: Babelon Pierre-Yves / Alamy / Alamy / Profimedia

Za neke afrodizijake drevna medicina tvrdi da jačaju samu seksualnu želju, dok su drugi 'specijalizovani' za povećanje izdržljivosti, problema erektilne disfunkcije ili bolova pri seksu.

Vekovima čovečanstvo traga za savršenom namirnicom koja pojačava seksualnu želju i podstiče čula, pa mnoge kulture imaju raznovrsna verovanja i tradicije oko hrane za libido. Svi znaju za ostrige i crnu čokoladu, međutim ima ima i začina kojima se u različitim kulturama pripisuje afrodizijačko dejstvo.

Neke od tih biljaka ste već koristili i mada se smatraju zdravom hranom, možda bi trebalo početi s malim dozama. Takođe, razmislite o savetovanju s lekarom pre nego što ih isprobate, posebno ako uzimate lekove, piše mbg.

Vanila za veći libido

Prema ranom herbalističkom folkloru, vanila je moćan kulinarski dodatak koji podstiče seksualni apetit, prenosi 24sata.hr. Karakterističan miris čini je idealnim začinom za podizanje raspoloženja, buđenja čula i podsticanje seksualne izdržljivosti. Vanilu su u početku koristili stanovnici Meksika kao eliksir koji izaziva ljubav, a smatra se jednim od davno otkrivenih afrodizijaka.

Gingko Biloba za erektilnu disfunkciju

Ova izvorna kineska biljka ima niz prepoznatih zdravstvenih blagodeti: može da poveća cirkulaciju, poboljša rad mozga, ublaži stres, pa čak i potencijalno leči erektilnu disfunkciju. Iako je Gingko dostupan u obliku tableta, kapsula ili kapi – pravljenje čaja još je jedan popularan način za njeno konzumiranje kao afrodizijaka.

Šafran za ženski libido

Kao jedan od najskupljih začina na svetu, šafran (Crocus sativus) i njegove aktivne komponente široko se koriste u drevnoj medicini zbog svojih protivupalnih, antioksidativnih i antidepresivnih svojstava. Što se tiče seksualnog zdravlja, jedno malo istraživanje na 38 žena objavljeno u časopisu Human Psychopharmacol sugerisalo je da je šafran dobar za probleme s vlažnosti i bolovima tokom seksa, posebno za žene s niskim libidom izazvanog terapijom lekovima, poput antidepresiva.

Pročitajte još:

Babin zub za izdržljivost

Biljka Tribulus Terrestris ili „babin zub“ vekovima se koristi u Ajurvedi, kao i u tradicionalnoj kineskoj medicini, za poboljšanje seksualne funkcije i povećanje izdržljivosti. Savremenija istraživanja takođe beleže učinke ove male biljke, a potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdila njena svojstva koja poboljšavaju seks. Ipak, možete da je sami isprobate, ova biljka može se naći u prodavnicama zdrave hrane.

Ašvaganda za seksi raspoloženje

Ašvaganda (Ashwagandha) je moćna ajurvedska biljka koja se koristi u tradicionalnoj indijskoj medicini za poboljšanje zdravlja i raspoloženja. „Zbog svojih protivupalnih svojstava, ajurvedski praktičari takođe koriste ašvagandu kako bi poboljšali erektilnu disfunkciju i seksualnu želju i kod žena i kod muškaraca“, otkriva Uma Naidu, lekarka, psihijatrica, nutricionistkinja i autorka knjige ‘This Is Your Brain on Food’.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram