Otkrivamo 9 jasnih znakova da vas partner emotivno uništava

Ljubav i seks 10. sep 202109:29 > 09:29
žena
Žena, Foto:

Emotivno zlostavljanje u vezi može ostaviti puno veće posledice od fizičkog. Često je iz ovakve veze nemoguće “pobeći”. Ako ste zbunjeni i ne možete sa sigurnošću odrediti zlostavlja li vas partner emotivno ili ne, sledećih devet znakova bi vam trebali pomoći da “otvorite oči”.

Česte promene raspoloženja

U jednom trenutku on je pažljiv i obasipa vas nežnoću i pažnjom, a onda, odmah nakon toga počinje da viče na vas, jer ste učinili nešto što njemu nije odgovaralo, piše Atma.hr.

Česte promene raspoloženja ukazuju na neuravnoteženu osobu koja svoje frustracije prazni na nekom drugom.

Veza u kojoj se konstantno izmenjuju izlivi nežnosti sa rečima kajanja i izvinjenja nema velike šanse opstati u budućnosti.

Izolacija

On vam pokušava ograničiti kontakt s porodicom i prijateljima, jer smatra da se oni previše mešaju u vašu vezu.

Ni pod koju cenu to ne smete dopustiti, jer ako vas odvoji od njih, bićete nezaštićeni i laka meta za njegovo maltretiranje.

Ljubomora

Emotivno nasilan partner nije samo ljubomoran na vaše prijatelje i porodicu. On je ljubomoran i na vaše snove, ambicije i zacrtane ciljeve.

Njega ljuti i sama pomisao da ne zavisite od njega. Ako vas iskreno voli, nikada vam neće uskratiti priliku da budete srećni.

Česte svađe i izlivi besa

On “od miša napravi slona”. Svakodnevne beznačajne prepirke neretko prerastu u velike svađe. Obično vas ubedi da je on u pravu ili zbog “mira u kući” i sami mu kažete da jeste.

Ako pomislite da bi u takvim situacijama mogao i fizički nasrnuti na vas, potražite pomoć kod vama bliskih ljudi. I, naravno, čim budete u mogućnosti, prekinite vezu.

Čini vas nervoznom

Emotivni “zlostavljač” će na sve načine pokušati vas “ubiti u pojam” te da pokazati koliko je on superioran u odnosu na vas.

Često će pretiti fizičkim nasiljem, ako ne bude sve kako je on zamislio. Ako pored njega osećate bilo kakvu vrstu straha, vi u toj vezi više nemate šta tražiti.

Konstantno vas omalovažava

Što god napravili, od njega nemate podršku. Ništa nikada nije dovoljno dobro, a ni ispravno, kada ste vi u pitanju.

Ne dopustite mu da vas omalovažava i cenite sebe zbog onoga što jeste i što ste sami postigli (bez njegove podrške, naravno).

Stalno mu podilazite

Nema ničeg lošeg u tome ako želite usrećiti svog partnera. Ali, naravno, ako i vi zauzvrat isto dobijete od njega.

Veza koja se svodi na vaš ugađanje njemu, nema smisla niti budućnosti.

Osećate se kao zatvorenik

U ovakvoj vezi, osećaj bespomoćnosti vrlo je česta pojava. Partner će pokušati kontrolisati sve aspekte vašeg života, uključujući proveravanje vaše pošte, sms poruka ili s kim provodite svoje slobodno vreme.

Ako se osećate kao da ste zarobljeni, nemate o čemu mnogo razmišljati. Oslobodite se “lanaca” i svoj sreću potražite negde drugo.

Uverio vas je da je problem u vama

Posle svih svađa, uveravanja i omalovažavanja, počeli ste verovati da je problem u vama. Jednostavno ste zaslužili da se on tako ponaša.

Nemojte se predavati, jer ovo je obična manipulatorska taktika. Trgnite se, jer vredite puno više od toga.

***

Bonus video: Levoruki ljudi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram