Otkrijte moć afrodizijaka: Šta kaže nauka, a šta su mitovi u koje verujemo?

Šta šargarepa, čokolada, ostrige i beli luk imaju zajedničko?

Ove namirnice smatraju se afrodizijacima koji mogu da “podignu temperaturu” u spavaćoj sobi. Da li je to zaista tako? I ako jeste, koji afrodizijaci su najefikasniji?

Šta je afrodizijak?

Za početak, potrebno je definisati šta su afrodizijaci.

Najčešća definicija koja se može pronaći opisuje afrodizijake kao namirnice, biljke ili substance za koje se smatra ili tvrdi da mogu povećati seksualni nagon, kvalitet, pa čak i dužinu trajanja seksualnog odnosa.

Međutim, ulogu afrodizijaka može imati svašta – namirnice (hrana), napici, eterična ulja, mirisi, biljke, prirodni lekovi i suplementi, pa čak i alkohol i psihoaktivne supstance.

Sama reč afrodizijak potiče od imena grčke boginje ljubavi Afrodite, a može se reći da rasprava o afrodizijacima traje od antičkog doba do danas. U svim kulturama i narodima postoje verovanja da određena hrana može da poboljša seksualni život ili plodnost.

Koje vrste afrodizijaka postoje?

Afrodizijaci se najčešće dele u tri kategorije. To su:

Afrodizijaci koji povećavaju libido
Afrodizijaci koji povećavaju potenciju
Afrodizijaci koji povećavaju seksualno zadovoljstvo

Lista prirodnih afrodizijaka koji su lako dostupni

Na spisku prirodnih afrodizijaka nalazi se i čitav niz namirnica koje se nalaze na našim trpezama gotovo svakog dana ili barem jako često.

Verovatno najpoznatiji i najlakše dostupan afrodizijak je čokolada, mada nauka se sa tim ne slaže u potpunosti. Takođe, smokve se smatraju afrodizijakom, ali nisu samo slatke namirnice na ovoj listi. Jedan od poznatijih afrodizijaka su ljute papričice, ali i šargarepe i beli luk koji sadrži alicin, komponentu koja može da poveća protok krvi u polne organe

Na spisku prirodnih (mada manje dostupnih) afrodizijaka su i ostrige. Ovaj morski delikates, uprkos reputaciji najjačeg “bustera” seksualnog nagona, istraživanja nisu potvrdila kao moćni afrodizijak.

Foto: Shutterstock

Prirodni afrodizijaci u hrani

Orašasti plodovi – Bademi, orasi i lešnici pomažu vam da organizam bolje pumpa krv kroz telo, što može poboljšati kardiovaskularno zdravlje, krvni pritisak i pomoći vam da postignete i zadržite erekciju. Konzumiranje 50 g pistaća svakog dana takođe može pomoći.

Avokado – jedno od retkih voća koje sadrži zdrave nezasićene masti. Jedna od prednosti je da avokado može pomoći u održavanju ravnoteže hormona. Avokado takođe ima folat, vitamin potreban za stvaranje histamina, jedinjenja koje se oslobađa tokom orgazma.

Nar – superhrana prepuna antioksidanata. Jedno istraživanje pokazalo je da čaša soka od nara dnevno tokom dve nedelje poboljšava nivo testosterona kod muškaraca i žena. Hormona ima u izobilju kod muškaraca i potreban je za oba pola da seksualni nagon ubrzaju.

Bobičasto voće – Borovnice, kupine, jagode i maline su dobre za vaše opšte zdravlje, a takođe mogu pomoći muškarcima da održe erekciju. Istraživači su otkrili da je hrana bogata flavonoidima – hranljivim materijama koje voću i povrću daju boju, a takođe se nalaze u agrumima i crvenom vinu – povezana sa manjim rizikom od erektilne disfunkcije. Takođe, kupine sadrže cink, koji može igrati ulogu u regulisanju proizvodnje testosterona.

Seme bundeve – Ovo seme je bogato cinkom, za koji je poznato da povećava plodnost i seksualni nagon. Takođe su bogata omega-3 masnim kiselinama, koje čiste arterije i kapilare – one koje vode do vaših donjih regija.

Losos – Prepuna je omega-3 masnih kiselina što znači povećanu proizvodnju polnih hormona.

Lubenica – Istraživanja su pokazala da lubenica deluje slično kao vijagra. Sadrži citrulin koji utiče na otpuštanje azot suboksida u telu. To opušta krvne sudove, kao što je slučaj kod viagre, s tim da deluje na čitavo telo.

Biljni afrodizijaci za muškarce i žene

Postoje i određeni biljni preparati preparati koji se mogu pronaći u apotekama, a za koje se veruje da imaju afrodizijačka svojstva, ali morate razgovarati sa lekarom pre nego što se odlučite da ih uzimete naročito ukoliko pijete neke lekove.

Ginko – Ova biljka potiče od listova u obliku lepeze sa drveća koje raste u Aziji. Može povećati protok krvi do genitalija i poboljšati seksualnu funkciju kod muškaraca i žena.

Ženšen – Neka istraživanja kažu da može povećati seksualno uzbuđenje kod žena u postmenopauzi i može pomoći muškarcima da dobiju i održe erekciju. Žene koje su trudne ili osobe sa određenim karcinomom ne bi trebalo da ga uzimaju.
Maka – Ovaj koren raste na Andima u Južnoj Americi i obično se melje u prah. U jednoj 12-nedeljnoj studiji muškarci su prijavili povećanje želje nakon uzimanja make.

Tribulus – Ovo je biljka koja se koristi kao afrodizijak u tradicionalnoj kineskoj i indijskoj medicini.

Kako napraviti prirodni afrodizijak?

Postoji čitav niz recepata za prirodne čajeve za koje se tvrdi da podižu seksualnu želju. Jedan od njih, koji je u poslednje vreme stekao popularnost zahvaljujući društvenim mrežama, je kombinacija karanfilića i meda, koji važe za afrodizijake i prirodne stimulanse.

Sastojci:
Jedna kašičica karanfilića u prahu ili zdrobljenih celih karanfilića
Vruća voda
Jedna narandža

Dve kašike meda

Dodajte toplu vodu u šolju sa karanfilićem ili prahom karanfilića. U posebnu šolju iscedite sok od pomorandže. Pomešajte vodu od karanfilića sa sokom od pomorandže (voda bi još uvek trebalo da bude vruća). U sjedinjenu smesu dodati dve kašike meda. Popijte i sačekajte pet do deset minuta pre seksualnog odnosa.

Foto: Shutterstock

Afrodizijaci i nauka: Da li stvarno deluju i šta kažu naučna istraživanja?

Odgovori na ova pitanja nisu laki ni jednostavni.

U suštini, nauka nije ponašla nijedan jak dokaz da određena hrana može poboljšati nečiji seksualni život. Međutim, moć afrodizijaka možda i nije u konkretnim supstancama, namirnicama ili biljkama već u – placebo efektu. Dakle, ako verujemo da će nam nešto pomoći – onda hoće. To je, ipak, doživljaj u našoj glavi ili autosugestija pre nego konkretan efekat određene supstance.

Takođe, odgovori na ova pitanja zavise i od toga iz kog razloga ste posegli za afrodizijacima. Najčešći razlog je želja za povećanjem seksualne želje, što hrana sama po sebi taško da može da reši. Međutim, u nekim drugim slučajevima, afrodizijaci mogu imati određeno ograničeno dejstvo.

Na primer, osobe koje imaju problema sa cirkulacijom, mogu vremenom osetiti određena poboljšanja u spavaćoj sobi ukoliko redovno konzumiraju namirnice koje imaju sličan efekat kao vijagra – opuštaju krvne sudove i poboljšavaju dotok krvi u genitalije.

Amino-kiselina L-arginin, koja se nalazi u hrani kao što su bundeve, orasi i govedina, pretvara se u azot oksid u telu, što povećava protok krvi. Za osobe za slabom cirkulacijom važna je i hrana bogata omega3 masnim kiselinama, poput lososa i avokada. Za protok krvi bitan je i kvercetin koji se nalazi u jabukama, bobicama, grožđu, crvenom vinu, belom luku i tamnoj čokoladi.

Ipak, osobe koje nemaju problem sa cirkulacijom neće osetiti iste efekte ukoliko, na primer, konzumiraju čooladu – verovatno jedan od najpoznatijih afrodizijaka.

Čokolada je dobar primer i za placebo efekat afrodizijaka. Ne postoji naučna studija koja potvrđuje afrodizijački efekat čokolade. Činjenica je da čokolada sadrži pojedine supstance koje generalno čine da se osećamo bolje pa čak i srećnije, kao što su feniletilamin ili triptofan koji mozak koristi za proizvodnju serotonina.

Prava moć ovog slakiša možda je pre činjenica da se često se povezuje sa romantikom, pa se konzumiranjam čokolade u određenim oklonostima stvara i određena atmosfera i stvara raspoloženje za intimnost. Ponovo, to je psihološki efekat koji čokolada ima na nas.

Koje su nuspojave afrodizijaka?

Afrodizijaci imaju i svoju mračnu stranu – čak i kada pričamo o priodnim afrodizijacima, odnosno određenom voću, biljkama ili hrani. To što je nešto prirodno ne mora da znači i da je zdravo, posebno ne ako se konzumira u prekomernim količinama.

Međutim, daleko ozbiljnije nuspojave, pa čak i trajne posledice mogu imati suplementi koji se reklamiraju kao afrodizijaci ili bilo kakva pomoć u krevetu – neretko mogu imati kontraefekat.

Iako se neretko i psihoaktivne supstance stavljaju na ovaj spisak jasno je da ih treba izbegavati – čak i da su zaista put do savršenog seksulanog zadovoljstva. A znamo da nisu. Psihoaktivne supstance nemaju afrodizijačka svojstva, a mogu izazvati zavisnost.

Takođe, treba biti oprezan sa alkoholom. Crno vino često se smatra sjajnim uvodom u nezaboravnu noć, ali sve više od toga imaće potpuno suprotan efekat.

Postoje još neke opasne supstance. Johimbin, jedinjenje dobijeno od kore afričkog drveta johimbina koje se koristi kao afrodizijak, može biti povezano sa srčanim udarom, šlogom, visokim krvnim pritiskom i stomačnim problemima.

Kada ih treba izbegavati?

Ukoliko imate neka ranija zdravstvena stanja pre nego što se odlučite za neki afrodizijak, konsultujte se sa lekarom.

Takođe, osobe sklone alergijama trebalo bi da izbegavaju afrodizijake, posebno one koji se smatraju i najjačim – ostrige i orašaste plodove. Alergije na ove namirnice su česte.

momak i devojka
Neki mirisi su provereni afrodizijak, Foto: Jacob Lund / Alamy / Alamy / Profimedia

Mitovi i zablude o afrodizijacima

Afrodizijak vas neće pretvoriti u Kazanovu

Legenda kaže da je legendarni ljubavnik Kazanova svakog dana jeo desetine (čak i 50!) ostriga kako bi se pripremio za svoje čuvene zavodničke poduhvate. Međutim, čak iako afrodizijaci imaju određeno dejstvo, oni nisu magični napitak.

Ostrige izgleda, ipak, nisu afrodizijak

Iako spadaju u red najpoznatijih, ostrige nisu afrodizijak. Dugo se smatralo da je tako verovatno zbog činjenice da sadrže cink koji je neophodan za proizvodnju testosterona, međutim, istraživači kažu da ne postoje ispitivanja koja mogu potvrditi da li ostrige imaju bilo kakav uticaj na seksualnu funkciju ili želju.

Afrodizijaci ne leče seksualnu disfunkciju

Afrodizijaci nemaju moć da reše seksualne probleme koji spadaju u domen seksualne disfunkcije, posebno ne kod muškaraca. Istraživanja pokazuju da su najčešći problemi kod jačeg pola prevremena ejakulacija i erektilna disfunkcija. Ukoliko imate neki od ovih problema, trebalo bi da konsultujete lekare.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram