Osam žena otkriva svoje najbolje savete da prebolite raskid

Raskid ilustracija Foto:Shutterstock

Ono što je zastrašujuće kod raskida je činjenica da ne znamo kako ćemo se posle njega osećati. Dok su neki brzi i bezbolni, drugi su razarajući, teški i čini se kao da nam treba večnost da ih prebolimo.

Ljubav je svojevrsna droga i kakav god bio raskid, on ipak označava kraj nečega.

Ove žene su podelile savete kako najbolje da prebolite raskid, na osnovu ličnog iskustva i slomljenog srca, piše Klix.ba.

Odvojite vreme da prihvatite raskid

„Jednom sam bila u nezdravoj vezi koja nije dugo trajala. Tada sam mislila da mi je to dobro, jer zašto bih se zamarala oko nečega što nikad nije ni bila prava veza. Kasnije sam se suočila sa napadima panike i tek tada sam shvatila koliko je sve uticalo na mene. Kroz terapije sam shvatila koliko je važno na vreme shvatiti šta se dešava i to prihvatiti. Zapamtite, vaša osećanja su ispravna i ne treba da se osećate krivim zbog toga“, rekla je Lejla.

Vreme zaista sve leči

„Posle raskida sa dečkom za kojeg sam mislila da je ‘onaj pravi’ bila sam iscrpljena izmišljanjem raznih scenarija u glavi. Nisam mogla da pomognem sebi. Svi su mi govorili da vreme leči rane, ali mislila sam da je to glupost. Ali, ispostavilo se da je stvarno tako. Jednog dana jednostavno sam shvatila da nisam mislila na njega. Onda je prošao još jedan dan, pa sedmica, a zatim i mesec. Vremenom su njegovu prazninu ispunili novi ljudi i događaji“, dodala je Ketrin.

Uklonite ih sa društvenih mreža

„Nakon što se moja duga veza završila, postala sam opsednuta društvenim mrežama. Provodila sam sate na njegovom profilu, ali i profilima njegove porodice i prijatelja. Umišljala sam gde je i šta radi. Posle razgovora sa bliskom osobom shvatila sam koliko je sve prešlo granice normalnosti. Izbrisala sam sa društvenih mreža i njega i sve koji imaju veze s njim. To je bila najveća usluga koju sam mogla sebi da učinim“, nastavila je Tamsin.

Uradite nešto za sebe

„Posle svakog raskida pokušavam da naučim nešto i postanem bolja osoba. Takođe, pokušavam da budem zauzeta stvarima koje me ispunjavaju. Učenje novog jezika, putovanja, novi hobi, druženje sa prijateljima. Tako malo je dovoljno da budemo srećni“, kaže Eva.

Raskid ilustracija Foto:Shutterstock

Čuvajte samopoštovanje

„Nakon raskida krivila sam sebe za ono što se dogodilo. Pitala sam se šta sam pogrešno uradila i da li ću se ikada ponovo zaljubiti. Za nekoga ko je, inače, samouveren, moje samopouzdanje je dotaklo dno. Jednog dana ukućani su seli sa mnom i počeli da nabrajaju sve razloge zbog kojih vredim kao osoba. Iako mi je to tada izgledalo bezveze, naterali su me da se podsetim svojih kvaliteta i da ponovo zavolim sebe“, rekla je Rejčel.

Naučite da sami budete razlog svoje sreće

„Mislim da bi svi trebli da se zapitamo da li se ne osećamo prijatno kada nismo u vezi ili kada ostanemo bez partnera. Moja usresređenost na potrebu da budem u vezi potpuno me je zaslepila i upalila crvene alarme. Konačno sam shvatila da nije strašno biti sam. Naprotiv, prelepo je. Možda zvuči otrcano, ali zaista vredi“, priznala je Ališa.

Ne tražite razloge

„Nakon što me ostavio dečko, kojeg zapravo nikad nisam ni zanimala, osećala sam se jadno. Očajnički sam tražila da još jednom porazgovaramo, ubeđujući samu sebe da ću tako lakše prihvatiti situaciju. Kad sam se osvestila, shvatila sam da nikada ne bih dobila odgovore koje tražim i da je u takvim situacijama jedino ispravno zatvoriti tu knjigu. Kada sam se pomirila s tim, bila sam spremna da krenem dalje“, istakla je Nataša.

Saznajte šta (ne) želite

„U ranim 20-tim bila sam sa momcima koji su pokušavali da me kontrolišu i menjaju. Odlučivali su šta ću da obučem, a jedan mi je čak otvoreno priznao da ne bi bio sa mnom da zna da patim od anksioznosti i depresije. Nakon takvih veza znala sam nešto više o tome šta želim, a šta ne. Takođe sam shvatila kako želim da se osećam u vezi. To saznanje me je dovelo do sadašnjeg verenika koji me prihvata i voli takvu kakva jesam. To je nešto što svaka žena zaslužuje“, završila je Fay.

BONUS VIDEO: Milena Pavlović Čučilović: Ljubav prema sebi je iznad svega