Običaj na 29. februar za kojim luduju žene širom sveta

film Prestupna godina
Zanimljiv običaj važi za 29. februar; Foto: Profimedia.rs

Nije da paničiš, ali nikako da dočekaš trenutak da dragi konačno postavi ono pitanje, pa da na miru biraš venčanicu... Onda i nemoj da čekaš. Zaprosi ga. Danas. Da, baš danas je pravi dan za to.

Htele da priznaju ili ne, mnoge žene sa nestrpljenjem iščekuju da ih partner zaprosi, pa na svakoj zajedničkoj večeri ili vikend-putovanju gledaju u kom trenutku će on izvaditi prsten. Među njima ima i onih prilično nestrpljivih, ima ih danas, a bilo ih je i vekovima unazad.

Dame koje ne robujuju uštogljenim pravilima, obično stvaranim muškom rukom, koje ne čekaju da im drugi kaže šta da misle i rade, digle su glas još u petom veku. Prethodno nisu imale mnogo izbora, pa su morale da čekaju godinama, sve dok se on ne odluči. Stoga su se požalile i zatražile jedan dan kada će one moći da učine isto. I dobile su 29. februar, jedan datum na svake četiri godine kao idealnu priliku da ispune želju.

prosidba
Ovaj običaj nastao je u petom veku; Foto: Profimedia.rs

Priča kaže da je ovaj običaj nastao u Irskoj kada je Sveta Bridžit sklopila dogovor sa Svetim Patrikom kako bi vratila ravnotežu u muško-ženske odnose. Smatrala je da žene predugo čekaju na prosidbu svojih muškaraca i da zato na prestupni dan mogu preuzeti inicijativu.

Ovaj običaj se održao i kasnije, pa je u 13. veku u jednom škotskom zakonu zapisano kako muškarac koji odbije prosidbu toj ženi treba da kupi 12 pari rukavica kako bi ona sakrila sramotu što ne nosi verenički prsten.

A u naše vreme… Neka istraživanja kažu da na današnji dan svake godine gotovo 10 odsto žena namerava da zaprosi svog partnera. Zanimljivo je da su i mnoge poznate dame baš to i učinile.

Holivudska zvezda Hale Beri zaprosila je svog prvog supruga Dejvida Džastisa, a zajedno su ostali tri godine.

pevačica Pink
Pink se poslužila i transparentom; Foto: Profimedia.rs

Originalna kao i uvek, pevačica Pink je sadašnjeg supruga Karija Harta zaprosila na auto-trci u kojoj je učestvovao, i to uz transparent „Hoćeš li da me oženiš“.

Pročitajte još:

Čak je i diva Liz Tejlor uspela da preduhitri jednog od svojih osam muževa. Zaprosila je drugog supruga majkla Vajdinga, koji je bio dve decenije mlađi od nje.

I onda, ako ti je dosadilo da čekaš da se on smiluje, sad je trenutak da zablistaš. I ne brini ako nemaš inspiracije za originalan pristip – samo pitanje će učiniti svoje.