Novi trend u krevetu: Tehnika „svestan seks“

Ljubav i seks 01. okt 202017:07 > 17:13
svesni seks
Foto: COLUMBIA TRI STAR - Album / Album / Profimedia

Današnje ludo, brzo i prilično stresno vreme traži i nove načine za opuštanje, a "svestan seks" je tehnika koja pomaže da se u krevetu s partnerom potpuno oslobodite svakodnevnih briga, pritisaka i uživate u svakom trenutku.

Svestan seks je zapravo način da se fokusirate i ne dozvolite da vas preplave druge misli u vreme ‘akcije’ s partnerom. Dakle, umesto da brinete o popisu obaveza koje vas čekaju tokom sutrašnjeg dana, o tome čiji ste rođendan zaboravili, ili izgledate li debelo, koncentrišete se na sve što se događa između vas i partnera i uživate ​​u svakoj senzaciji – od osećaja pa do onoga što vidite i čujete.

Kad vam na um padne misao koja odvlači pažnju, primetite je bez prosuđivanja, a zatim upotrebite jednostavnu tehniku ​​da vratite pažnju na seks, savetuju stručnjaci.

Davno su tantrički majstori koristili tehnike meditacije i održavanja pažnje kako bi parovi bili usredsređeni jedni na druge tokom vođenja ljubavi.

Diana Ričardson, autorka knjige  ‘Slow Sex — The Path To Fulfilling And Sustainable Sexuality’, u kojoj govori u uticaju ‘sporog seksa’ na ispunjenje i uživanje u seksualnosti, 2018. godine objavila je video prilog pod nazivom „Moć svesnog seksa“, koji je prikupio više od 650.000 pregleda na YouTubeu, u kojem daje neke glavne savete.

Kako se spremiti za seks?

Prvo: Dogovorite se za seks. To se često savetuje, pa – učinite to već jednom. Time ćete ublažiti pritisak oko toga kad će se sledeći put dogoditi. Muškarci se, na primer, osjećaju puno opuštenije kad znaju kada će sledeći put imati odnos, a i ženama može biti lakše da mogu da se pripreme.

Pre samog seksa izdvojite nekoliko minuta da izbacite iz glave sve što bi moglo da vas omete. Na primer, ako vam je um prepun razmišljanja o obavezama za sutra, sedite i napišite spisak obveza s rasporedom za sutra, da malo razbistrite glavu i uvedete dozu reda. Ako mislite da bi deca mogla da vas prekinu, zaključajte se. Isključite zvuk na mobilnom, televizor, kompjuter i sve ono što može da vam odvrati pažnju. Pustite neku prijatnu muziku, ali bez vesti koje bi mogle da vas prekinu u ključnom trenutku.

Usredsredite se na svoje osećaje, počevši od glave. ‘Skenirajte’ sami sebe i primetite ako postoji napetost, poput stisnute vilice ili ukočenih ramena. Opustite te mišiće i nastavite s opuštanjem mišića sve do nogu. Korisno je napraviti takvu vežbu i nekoliko puta tokom dana.

Ako se pitate da li su vam bedra predebela, smeta li partneru vaš stomak, ili nešto slično, osvestite važnu činjenicu: Ne bi bio s vama i radovao se seksu da je tako. Zato bolje iskoristite neki trenutak da partneru pošaljete neku ‘vruću’ poruku, ili ga poljubite tako da može da zamišlja šta ga očekuje u dogovoreno vreme.

Isprobajte vežbu fokusiranja: Dva minuta se koncentrišite na svoje disanje. Pratite svaki udah kroz nos i izdah kroz usta. Kad vam um odluta – a hoće sigurno – pomislite: ‘diši!’ i započnite vežbu ponovo. To je jedan od jednostavnih oblika meditacije i zapravo je vrlo lako. Vremenom, doći ćete do toga da uz nekoliko dubokih udisaja možete ostati fokusirani na trenutak u kojem jeste, umesto da misli lutaju.

Kako ostati svestan tokom seksa?

Jednostavna tehnika koja pomaže u tome jest da se prvo povežete s partnerom: Kleknite ili lezite na krevet jedno prema drugom, pa položite ruku jedno drugom na srce i uskladite svoje disanje dok ne budete disali istim tempom. Ovo je tantrička tehnika i povezuje vas kao par, pomažući vam da se usredsredite jedno na drugo, na svoje disanje i sadašnji trenutak. Ne zvuči baš mnogo seksi, ali jeste.

Držite oči otvorenim i gledajte sve što se događa. Bez procena i zaključaka: Samo gledajte izgled lica vašeg partnera, pantalone koje su zgužvane na podu, ruke partnera koje vas miluju i osetite i doživite to. Svaki pokret koji napravite učinite svesno – tako da gledate ruke koje se pomeraju, gledate u kožu partnera koju dodirujete i doživite to kakav je osećaj pod prstima.

Idite polako. Svestan seks je najlakše doživeti ako se prepustite svakom trenutku. Zato nemojte da žurite s predigrom, niti s postizanjem vrhunca. Naprotiv: Prepustite se dugačkoj predigri s usporenim dodirima, poljupcima, masažom, razgovorom…

Nastojte što duže da izbegavate položaj koji je podsticajan toliko da biste mogli ubrzati stvari i brzo dostići orgazam. Kad počnete da praktikujete svestan seks, uskoro ćete shvatiti koliko je vaš um pre bio zauzet perfekcionističkim mislima, odnosno koliko puta tokom odnosa ste pomislili: ‘Radim li to dobro’, ‘Uživa li on/a u ovome’ ili ‘Treba li prestati ili nastaviti’.

Pročitajte još:

Ta vrsta razmišljanja ubija svako uživanje, a najbolji način da to izbegnete jeste: gledanje i osećanje svakog pokreta.

Dakle, zaboravite na orgazam. Tek ako prestanete da razmišljate o tome da vam je to glavni cilj i prestanete da ga očekujete, uz silno razmišljanje jeste li bliže i hoće li ‘to sad’, već budite prisutni u trenutku i osećajte šta se događa i sve što možete da vidite, čujete, okusite i pomirišete.

Svaki put kad se fokusirate na postizanje vrhunca – vašeg ili partnerovog – pokušajte da vrate fokus na vaša tela i ono što se događa u tom trenutku. To je i jedna od dobrih tehnika za prevladavanje problema s preranom ejakulacijom kod muškaraca, ili poteškoćama oko opuštanja kod žena, piše The Sun, a prenosi 24sata.hr.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram