Nije više sedma: Ova godina je u savremenim brakovima najkritičnija

To je razdoblje kad najčešće dolazi do prevare i razvoda.

Jeste li se ikad zapitali zašto se kaže da je sedma godina veze (ili braka) kritična? Psiholozi su taj fenomen nazvali „The Seven Year Itch“, po filmu iz 1950. u kojem Tom Evel prolazi kroz ljubavnu krizu – nakon sedme godine veze, i baš u tom trenutku upoznaje Merilin Monro, piše Zadovoljna.hr.

Taj psihološki izraz nije ostao samo na tome, već su brojna istraživanja potvrdila da parovi zaista nakon sedam godina osete zasićenje, dosadu i potrebu za zabranjenim voćem.

Tada ljubavni odnos padne nisko na listi prioriteta, a posao, deca i svakodnevni životni problemi stanu između ljubavnog para i stvaraju sve dublje razlike među njima.

I tako se barem verovalo, sve do najnovijeg istraživanja koje je sprovela britanska stranica za upoznavanje, illicitencounters.com.

Savremene veze pucaju dosta ranije

Kako bi proverili menjamo li se kao društvo u ljubavnom smislu, upitali su više od 2.000 članova kad su oni doživeli prve probleme u ljubavnom odnosu i je li sedma godina još uvek kritična, kao što je to bilo od pedesetih godina prošlog veka.

Ispostavilo se da u današnjem užurbanom svetu parovi sve ranije dolaze do prekretnice u svom odnosu, a problemi izlaze na videlo gotovo dvaput ranije nego što je bio slučaj u prošlosti. Jedan od glavnih razloga je emancipacija žena, koje puno intenzivnije razvijaju karijeru i očekuju jednaku uključenost muškarca u vaspitanje dece, kućne poslove i sve ono što se pedesetih smatralo ženskim obavezama.

I dok statistika pokazuje da su u prošlosti muškarci bili ti koji su dolaskom sedme godine tražili neobavezni odnos iza leđa svoje žene, danas nevera ne bira pol pa u jednakoj meri varaju i muškarci i žene.

Nedostatak intime je najveći problem

Čak 33 odsto ispitanika priznalo je da je treća godina u vezi najkritičniji period, baš kao što je sedma bila u prošlosti. Čak 12 odsto ispitanika smatra da su četvrta i peta najkritičnije godine, a 11 odsto ispitanika navelo je četvrtu godinu kao najproblematičniju.

Sedam odsto smatra da je prva godina bila najškakljivija, a pet odsto ispitanih u tuđi krevet je zalutalo nakon druge godine veze.

Od svih ispitanika koji su priznali da su nakon treće godine prevarili partnera, čak je polovina za taj čin okrivila drugu stranu, odnosno – nedostatak intimnosti. Četvrtina ih smatra da je dolazak dece promenio njihov odnos, a nešto manje ispitanih priznalo je da je finansijska situacija uticala na pucanje odnosa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram