Neverovatan efekat koji miris na nas ima miris partnera

Par, zaljubljeni par, nos o nos
Foto: Shutterstock

U nedavnom istraživanju, u kojem je učestvovalo 155 dobrovoljaca, prikupljeni su jako zanimljivi podaci. Naime, svi ispitanici su u dugim, ozbiljnim vezama, a cilj studije bio je da se sazna u kakvom su odnosu kvalitet sna i miris njihovih partnera.

Ispitanici su jedne noći, u okviru istraživanja, spavali u nenošenoj majici, dok su sledeće spavali u majici voljene osobe. Njihovi partneri su, inače, imali zadatak da svoje majice nose 24 sata bez prestanka, nakon čega su stavljene na led kako bi se očuvao njihov miris, piše Avaz.

Rezultati studije pokazali su da su ispitanici brže zaspali i imali kvalitetniji san onda kada su spavali u majici svojih partnera. Doktorka Marlic Hofer, vodeća autorka ovog zanimljivog istraživanja, tvrdi da je miris voljene osobe, u ovom slučaju, imao jednako dejstvo kao i melatonin, koji se koristi kao sredstvo za miran san, navodi „Mind Body Green“.

Zanimljivo je i to da ispitanicima nije prethodno rečeno koju su majicu nosili tokom određene večeri. Prema podacima istraživanja, oni su se manje prevrtali u krevetu onda kada su bili izloženi mirisu voljene osobe.

Ova nova saznanja govore u prilog tome da osećaj smirenosti i opuštenosti koji izaziva prisustvo partnera može da se oponaša čak i onda kada oni nisu fizički prisutni.

Stručnjaci sada žele da saznaju da li miris roditelja deluje isto tako umirujuće na san dece.

***

Bonus video: Istorijat ljubljenja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram