Najgore rečenice koje možeš da čuješ od partnera

Foto:Shutterstock

Već ste shvatili stvari koje bi trebalo da kažete jedno drugome svaki dan, plus čarobne reči koje mogu raspršiti skoro svaku raspravu. Ali šta je sa stvarima, koje ti partner nikada ne bi trebao reći? Pročitaj listu pogrešnih izjava i agresije u nastavku i nikada više ne pristaj da ti se neko obraća na taj način.

Ti si luda!

Ovo je primer prezira, koji stručnjaci za odnose na Gottman institutu, nazivaju jednim od četiri konjanika apokalipse veze. Drugim rečima, to je garantovani razarač odnosa.

Ovaj vid negativne komunikacije adresira karakter druge osobe, a ne trenutno ponašanje i koristi se kao sredstvo za preuzimanje “pozicije moralne superiornosti”. To je takođe primer blokiranja ili preusmeravanja, ključni znak gaslighting-a u vezi. Ako misliš da ovo zvuči toksično, u pravu si, piše Ultra.ba.

Šta nije u redu s tobom?

Zabeleži ovo pod nepoštovanje i prezir.

Prestani da budeš tako zahtevna

Kritika često zvuči specifičnije za situaciju i suzdržanije od punog prezira, ali ipak ima za cilj tvoj karakter.

Par, mušakarac, žena, dvojka, muž, žena, svađa, kritika. 5 znakova da imate veliki ego
Foto: Shutterstock

To je najgluplja stvar koju sam ikad čuo

Izuzetno uvredljiva fraza poput ove, samo je još jedan primer – pogađaš – prezira.

Odrasti!

Prethodno smo naveli šta je Gottman Institut, rekao o preziru kao napadu na karakter, koji se koristi za utvrđivanje moralne superiornosti. Ova izjava se takođe uklapa.

Bivši te verovatno zbog ovoga ostavio

Još jedno glavno pravilo zdravog partnerstva (i uobičajene pristojnosti) je ne bacati so na nečiju ranu. Emocionalna intimnost je glavni dio veze, pa postoji velika verovatnoća da se učinimo ranjivima deleći nesigurnosti, brige ili možda čak i prošle traume sa svojim partnerom.

Ako tvoj partner koristi bilo koju od ovih privilegovanih informacija, to je vrlo loš znak. Nikad, nikada, ni pod kojim okolnostima nemate pravo da solite ranu svog partnera, samo zato što ste povređeni. Jednom kada vam osoba pokaže svoje borbene rane i vi je namerno još više povridite, teško je ponovo steći taj nivo poverenja.

seks erekcija orgazam
Foto: Shutterstock

Nemam ja vremena za ovo

Ovo nas dovodi do Gotmanovog četvrtog konjanika: kamenovanje. Svaki put kada se „slušalac povuče iz interakcije, isključi i jednostavno prestane da odgovara svom partneru,“ to je kamenovanje – ali to ne znači da je strana koja je uvredila potpuno nema.

Kamenovanje se takođe može odnositi na fraze dizajnirane da odbace i prekinu razgovor. Uz to, stručnjaci sa Gotman instituta ističu, da je kamenovanje ponekad odbrambeni bihevioralni odgovor na uočeni prezir, pa ako naiđeš na ovo, možda bi bilo pametno razmisliti o tome kako se to dešava i dati sebi malo prostora pre nego što pokušate ponovo rešiti problem. Ako komunicirate s poštovanjem, a zastoji i dalje postoje, imate problem u vezi.

Ne podnosim te

Još jedan primer prezira, koji u slučaju da ti treba podsetnik, je siguran način da se povredi partner i uništi veza. U stvari, to je jedan od najvećih prediktora razvoda, prema dr Džonu Gotmanu.

„Kada komuniciramo na ovom nivou, zaista smo zli“, kaže stručnjak za odnose.

Voleo bih da si više kao…

Još mudrih reči dr Kuka: Poređenja ubijaju. Prema ekspertu, nije važno s kim te partner upoređuje, jer problem leži u činjenici da “poređenja netačno mere vrednost i insinuiraju da je jedno bolje od drugog”.

Foto:Shutterstock

Praviš frku ni od čega

Ovo je znak da si upravo kamenovana.

Ne budi tako osetljiva.

Osećajnost je pozitivna osobina, tako da je pravi problem ovde što tvoj partner govori, da je briga o tvojim osećanjima njemu nije bitna.

Ja sam jednostavno takav.

Ova vrsta nefleksibilnosti u partnerstvu je vrlo hrabar način da drugome kažeš: ako želiš harmoniju, odgovornost je na tebi. To je ujedno i kreativan način kamenovanja, jer efektivno stavlja tačku na svaki razgovor koji se vrti oko zdravog davanja i uzimanja.

Ja radim ceo dan, a šta ti radiš?

Ili neka druga ekvivalentna fraza, koja je se odnosi na novac. Prema dr Kuku, “količina novca koju donosite u vezu ne bi trebala uticati na ravnotežu moći i vrednosti svakog člana para.”

Kao takav, niko ne bi trebalo da čuje nešto slično od partnera, jer takve izjave „same po sebi obezvređuje jednu osobu, dok pogrešno naduvavaju poziciju druge u paru”.

***

Bonus video: Prosidba na fudbalskom terenu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram