Misteriozno afričko pleme u kom žene imaju više ljubavnika

Foto: frans lemmens / Alamy / Profimedia

Širom Sahare živi oko dva miliona Tuarega, koji su plemenski narod poznat po svojoj plavoj odeći i lutanju po pustinji. Specifični su po slobodi koju uživaju njihove žene, koje mogu da menjaju ljubavnike bukvalno svaki dan, a uz to muškarac pred ženom može da jede samo ako joj je – ljubavnik.

Tuarezi su deo berberskih naroda i uglavnom su muslimanske veroispovesti.

Ipak, za razliku od mnogih drugih islamskih društava, većina žena Tuarega ne nosi marame preko glave, tj. ne skriva lice u javnosti jer muškarci žele da vide njihova lepa lica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Taji Mag (@tajimagazine)

Umesto toga, muškarci prekrivaju svoja lica, pa otuda nadimak – plavi narod iz Sahare. Naime, indigo boja njihove odeće i turbana boji im kožu koja vremenom postaje plavičasta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Afrui_Ka (@afrui_ka)

Tuarezi nisu kao druga plemena baš zbog statusa koji uživaju njihove žene. One i pre braka mogu da imaju seks, što i nije baš uobičajeno u sličnim kulturama. Osim toga slobodno mogu da imaju više ljubavnika, sve dok se pridržavaju strogih pravila privatnosti koja važe u njihovom društvu, pišu na sajtu Twentyfivehundred.com.

Foto: Universal Images Group North America LLC / DeAgostini / Alamy / Alamy / Profimedia

Dakle, glavno pravilo kod seksa u plemenu Tuarega je da se muškarac ušunja u šator svoje drage po mraku i napusti ga pre zore.

Pročitajte još:

Zato tamo nije neobično da muškarac parkira kamilu kod šatora svoje ljubavnice, uđe na zadnji ulaz i u šatoru provede vrelu noć. Za to vreme kamila ga strpljivo čeka napolju, a ženina porodica, koja takođe boravi u istom šatoru – pretvara se da se ništa ne dešava. Ako žena odluči da sutradan u šatoru dočeka nekog drugog muškarca, tako će i biti.

Tuarezi ne praktikuju matrijarhat, muškarci i dalje donose najvažnije odluke i utiču na politiku u društvu, ali žensko mišljenje je visoko cenjeno, pa se čak veruje i da žene vuku konce iz senke. Takođe, porodice prate svoje krvne linije preko žena, a ne muškaraca. Žene Tuarega se pitaju i oko imovine, one su te koje poseduju šatore i sve životinje koje su glavni resursi ovog naroda.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Melanated Facts ? (@melanated_facts)

Kao i u ostatku sveta, i ovde se mnogi brakovi završavaju razvodom. Žene u tom slučaju zadržavaju većinu imovine, uključujući one šatore i životinje, kao i starateljstvo nad svom decom. To znači da razvedeni muškarac mora da se vrati kući – majci. Zanimljivo je da taj razvod tamo nije nikakva sramota, već se i prigodno obeleži – kako bi drugi muškraci znali da je žena slobodna.

Zanimljiv je i jedan običaj koji neguju Tuarezi – krajnje je nepristojno da muškarac jede pred ženom sa kojom ne može da ima seks, a posebno ne treba da jede pred taštom jer je to velika sramota.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Annette Ruckert (@mysticnomads)

U poslednje vreme, zbog turbulencija na Istoku, Tuarezi su se zadesili u vrtlogu sukoba i nemilih događaja, ali ostaje nada da će ovo misteriozno jedinstveno pleme sačuvati svoju kulturu i tradicijiu, kao i prethodnih 1.000 godina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram