Melinda Gejts u memoarima otkrila šta je škripalo u braku

Bil i Melinda Gejts
Foto: EPA/KAMIL ZIHNIOGLU / POOL MAXPPP OUT

Melinda i Bil Gejts odlučili su da se razvedu nakon 27 godina braka, saopštivši da jednostavno ne mogu da ostare zajedno. Njihova veza dugo je bila uzor američkoj javnosti, a sada mediji pišu o svakom detalju odnosa - uključujući činjenicu da je Melinda napustila karijeru u Majkrosoftu zbog porodice.

Romansa sada već bivšeg bračnog para započela je nakon što su sedeli jedno pored drugog na poslovnoj večeri u Njujorku.

Bilova druga žena – Majkrosoft

Nekoliko dana kasnije, sreli su se na parkingu Majkrosofta. Bil ju je pozvao na dejt – mada joj se način na koji je to uradio nije dopao.

Pročitajte još:

„Započeo je razgovor i pozvao me na dejt dve nedelje od tog petka“, otkrila je u svojoj knjizi „The Moment of Lift: How Empowering Women Changes the World“ iz 2019.

„Nasmejala sam se i rekla: ‘To za mene nije dovoljno spontano. Pozovi me za neki dan ranije’ i dala mu broj“, piše u knjizi Melinda Gejts.

Bil ju je pozvao iste večeri. U dokumentarnom filmu „Inside Bill’s Brain“ iz 2019. godine supružnici su otkrili da nisu bili u ozbiljnoj vezi prvih par meseci. Melinda je zapravo izlazila sa nekoliko muškaraca u ranim danima njihove veze. A ‘druga žena’ u Bilovom životu bila je njegova voljena računarska kompanija.

Za Bila nije bilo pitanje da li želi ili ne da bude sa Melindom, već više da li je on zapravo bio sposoban da postane suprug. Bio je veoma usredsređen na izgradnju svog tehnološkog carstva. Napravio je čak listu „za i protiv“ braka, a Melinda ga je uhvatila dok je to pisao. Izgleda da su razlozi „za“ prevladali, pa su uskoro bili vereni.

Napuštanje karijere

Nepune dve godine nakon njihovog venčanja, Melinda Gejts je otkrila da je trudna sa njihovim prvim detetom – ćerkom Dženifer, koja danas ima 25 godina. Našla se pred sličnom dilemom koju je njen suprug pokušao da reši listom „za i protiv“ – da li može i da li želi da uskladi svoju karijeru u Majkrosoftu sa ulogom majke.

U to vreme Melinda kaže da je Majkrosoft bio „ogroman deo“ zajedničkog života para – toliko da je zapravo razmišljala da svom mužu ne kaže o trudnoći nekoliko dana nakon što je saznala za to, jer su se spremali da odu za retki odmor. Želela je da on može da se opusti.

„1995. godine, kada smo se spremali da odemo na putovanje u Kinu, otkrila sam da sam trudna“, napisala je Melinda u svojoj knjizi.

„To putovanje po Kini bilo je za nas značajno. Bill je retko uzimao slobodne dane u Majkrosoftu, a išli smo i sa drugim parovima. Nisam želela da pokvarim putovanje, pa sam razmišljala da Bilu ne kažem da sam trudna dok se ne vratimo. Tada sam shvatila: ‘Ne, moram da mu kažem jer šta ako nešto pođe po zlu? I, u osnovi, moram da mu kažem jer je i to njegova beba'“.

Kada je saznao za bebu, Bil je bio oduševljen, ali ga je iznenadilo to što nije želela da mu kaže, otkriva Melinda u knjizi. Napisala je da je još više šokirala svog supruga kada je najavila da više neće raditi nakon porođaja – ta njena odluka je, kako kaže, ostavila Bila zgroženog.

„Bio je zapanjen i pitao me kako to mislim da se neću vratiti. Rekla sam: ‘Imamo sreće, pa nam nisu potrebni moji prihodi. To je način da stvorimo porodicu. Ti nećeš da smanjiš posao, a ja ne vidim kako bih mogla da nađem vremena da u isto vreme budem dobra na poslu i da podižem porodicu'“, piše Melinda.

Sama u braku

Ubrzo nakon što je rodila Dženifer, Melinda Gejts je otkrila da se osećala neverovatno ‘usamljeno’ jer je njen suprug provodio mnogo vremena na poslu, tako da je ona sama obavljala većinu roditeljskih dužnosti, a priznaje da se pitala da li je Bil uopšte dobar otac.

Pročitajte još:

„Kad smo dobili Džen, osećala sam se vrlo usamljeno u našem braku. Bil je u to vreme bio izvršni direktor Majkrosofta. Bio je pretrpan poslom; svi su ga tražili, a ja sam razmišljala: ‘Možda je želeo da ima decu u teoriji, ali ne i u stvarnosti'“, objasnila je u svojoj knjizi.

Tokom godina, međutim, par je zajedno radio na tome da imaju jednake uloge – i da svoj brak pretvore u „partnerstvo““. Recimo, Bil je svoju ćerku vozio u školu nekoliko dana u nedelji, jer je to bio jedini način da provedu neko vreme zajedno.

Uprkos svom slavnom prezimenu, troje dece Gejtsovih uspelo je da vodi vrlo privatan život. Sada razvedeni par otkrio je da su deci pametni telefoni bili zabranjeni do 14. godine života, kao i da je bilo jako teško da ih vaspitaju tako da ih novac „ne pokvari“.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram