Malezijski ginekolog napravio prvi uniseks kondom

Uniseks kondom Foto: Twin Catalyst/Handout via REUTERS

Jedan malezijski ginekolog napravio je prvi uniseks kondom na svetu koji mogu da nose i žene i muškarci. Napravljen je od poliuretana i navodno je tanak i izdržljiv.

Pronalazač se nada da će Wondaleaf uniseks kondom ohrabriti i inspirisati ljude da preuzmu bolju kontrolu nad svojim seksualnim zdravljem bez obzira na pol ili seksualnu orijentaciju, piše Euronews.

„To je kondom sa lepljivom oblogom koja se pričvršćuje za vaginu ili penis, a pokriva i područje okolo radi dodatne zaštite“, rekao je Tang.

Lepak se nanosi samo na jednu stranu kondoma, dodao je, što znači da može da se okrene i tako ga koristi osoba svakog pola. Svaka kutija Wondaleaf-a sadrži dva kondoma i koštaće oko tri evra. Prosečna cena za desetak kondoma u Maleziji je između četiri i devet evra.

Tang pravi kondome od poliuretana, materijala koji se koristi u providnim zavojima za rane koji je tanak i fleksibilan, ali jak i vodootporan.

„Jednom kada ga stavite, često i zaboravite da je tu“, rekao je on, misleći na sam materijal.

Tang je rekao da je Wondaleaf prošao kroz nekoliko krugova kliničkih istraživanja i testiranja i da će biti komercijalno dostupan preko veb stranice kompanije ovog decembra.

„Na osnovu broja kliničkih ispitivanja koje smo sproveli, prilično sam optimističan da će vremenom to biti značajan dodatak mnogim metodama kontracepcije koje se koriste u prevenciji neželjenih trudnoća i polno prenosivih bolesti“, rekao je Tang.

***

Bonus video: Joga za bolove tokom ciklusa

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram