Ljubavna priča bračnog para koji stoji iza Fajzerove vakcine

vakcina za koronu
Foto: biontech.de

Iza vakcine za koronu kompanije Fajzer i BioNTek, koja je uspešna čak 90 odsto, stoji jedan bračni par poreklom iz Turske. Danas milijarderi, njih dvoje se nisu štedeli kako bi stvorili vakcinu za koronu i tako dali nadu milionima širom sveta, a godinama su toliko posvećeni nauci da su čak i na dan svog venčanja bili u laboratoriji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Enise Lauterbach (@esinekalos) on


Vest da eksperimentalna vakcina protiv koronavirusa američkog farmakološkog diva Fajzer (Pfizer) i nemačkog BioNTeka (BioNTech) ima 90-postotni efekat u sprečavanju kovida 19 dočekana je kao istorijska. Iza te vakcine koja bi mogla da promeni svet jesu fizičari Ugur Sahin (55) i Oezlem Tuereci (53) koje je vezala je ljubav prema nauci.

Do ovog ogromnog uspeha Sahin je krenuo iz skromnog okruženja. Ipak, uspeo je da izgradi kompanije vredne dve milijarde dolara, piše Dejli mejl.

Danas su Sahin, koji je na čelu kompanije BioNTek, i njegova supruga Oezlem, koja je ranije bila u upravnom odboru kompanije, tim iz snova.

Sahin je rođen u Turskoj, a odrasto je u Nemačkoj, gde su njegovi roditelji radili u kompaniji Ford. Nakon studija medicine postao je profesor i istraživač koji se usmerio na imunoterapiju. Preko posla je i upoznao buduću suprugu, takođe imunologa. ćerku turskog fizičara koji je imigrirao u Nemačku. Ona je svojevremeno kazala da su njih dvoje toliko snažno delili strast prema istraživanju i nauci da su čak i na dan svog venčanja našli vremena da budu na poslu, u laboratoriji.

S preduzetničkim životom krenuli su 2001. godine kada su osnovali kompaniju Ganymed Pharmaceuticals kako bi razvili antitela protiv karcinoma, ali Sahin, koji je tada predavao na Univerzitetu u Majnzu, nikada nije odustao od predavanja.

Njih dvoje su 2008. osnovali komapniju BioNTek kako bi što bolje razvili imunoterapiju za lečenje kancera. I Fondacija Bila Gejtsa je uložila 55 miliiona dolara u njihovu kompaniju, koja osim na kanceru, radi i na programima za HIV i tuberkulozu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Blog Of Ostim (@theblogofostim) on


I mada su izuzetno uspešni naučnici i uz to milijarderi, Sahin i Tuereci su, po svemu sudeći, vrlo skromni. On na posao i dalje dolazi svojim biciklom, a kolege kažu da je vrlo smiren i odmeren, da rado čita naučne časopise.

Kako navodi nemački list Welt am Sonntag, njih dvoje su među 100 najbogatijih Nemaca, ali i dalje su vrlo skromni. Njihov saradnik Matijas Kromajer kaže da Sahin ume da na poslovni sastanak dođe u džinsu noseći  u rukama kacigu od bajsa i ranac.

Njihova vakcina protiv korone mogla bi iz temelja promeni tok ove pandemije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram