Kako je svet izgubio libido

poljubac; maske
Foto: EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU

Posle godinu dana zaključavanja, školovanja u kući, socijalnog distanciranja i stresa, libido je nastradao - i među parovima i među samcima. Možemo li učiniti bilo šta po tom pitanju - ili jednostavno moramo da čekamo kraj pandemije?

Ako je seksualni život para ranije bio na mukama – recimo ako su roditelji male dece – onda je pandemija sve pogoršala.

The Guardian piše o Entoniju (44) koji je mislio da će karantin doneti više vremena za seks. On i njegova supruga su zapravo postali bezvoljniji nego ikada.

Pročitajte još:

„Probudili bismo se i sve je bilo znatno gore nego prethodnog dana. A to zaista nije seksi“, rekao je on.

U istraživanju koje je prošle godine sproveo Institut Kinsi, gotovo polovina ispitanika prijavila je pad učestalosti seksa, uključujući masturbaciju – iako je svaki peti rekao da je u svom seksualnom životu pokušao nešto novo, poput različitih poza ili sekstinga.

Anksioznost je na najvišem nivou: ugroženo nam je zdravlje, poslovi, obrazovanje i lečenje. Ne viđamo se sa prijateljima ili porodicom. Ta povećana anksioznost može uticati na stvari u spavaćoj sobi.

Foto: Tom Merton / Caia Image / Profimedia

Karantinski uslovi, u kojima dominira monotonija, rade protiv libida, koji pokreće „osećaj novine ili neznanje šta može da se očekuje“.

To je ono što je psihoterapeutkinja Ešter Perel opisala kao negovanje „vaše tajne bašte“ u odnosu sa partnerom.

„Bliskost raste ponavljanjem i upoznavanjem, ali erotika je umrtvljena poznatim“, smatra ona.

Takođe nam nedostaje da partnera vidimo u različitom kontekstu – i obično oblačenje za posao može izazvati požudu.

„Ako se stalno viđamo u pidžami, radimo za računarom, to većini ljudi nije baš scenario koji izaziva želju“, kaže Laura Vovels, terapeutkinja za seks i veze.

Foto: Shutterstock

Za samce je nedostatak mogućnosti da se sastaju za seks dodatno pogoršao situaciju. Mnogi su prijavili da im se libido povećao jer su gledali TV serije prepune seksa, što je izvor nove frustracije, jer svoje nagone ne mogu da zadovolje.

„Ovo je na neki način savršeno vreme za istraživanje vaše seksualnosti. Radi se o otkrivanju onoga što volite, a šta ne, pa kada se vratite i budete mogli da uživate u seksu sa drugom osobom – ako je to ono što želite – onda ste naučili nešto o sebi“, savetuje Vovels.

Parovima se savetuje takođe slično – da ne pretpostave da znaju sve o osobi sa kojom žive, već da pokušaju da saznaju nešto novo. To je najbolje ostvariti kroz zajednička iskustva, koja čak ne moraju da budu seksualna. Dovoljno je da, recimo, kuvate zajedno – ali je svakako uzbudljivo da zajedno istražite neku novu seksualnu igračku.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram