Kadica za testise: Novi vid kontracepcije za muškarce

Foto: rebecca-weiss.de/coso

Kontraceptivna kadica za testise ultrazvučnim talasima utiče na proizvodnju spermatozoida. Nemačka dizajnerka Rebeka Vajs osvojila je nagradu Džejms Dajson za ovaj uređaj pod nazivom Coso.

Kontraceptivni uređaj pod nazivom Coso koristi ultrazvučne talase da privremeno zaustavi regeneraciju spermatozoida.

Coso uređaj Rebeke Vajs je dizajniran da bude reverzibilno rešenje za kontracepciju. Da bi ga koristila, osoba bi napunila uređaj vodom do naznačene oznake, uključila ga da se zagreje na radnu temperaturu i sedela nekoliko minuta sa testisima umočenim u njega – i bez brige, metoda je potpuno bezbolna.

Ultrazvučni talasi privremeno zaustavljaju regeneraciju sperme, a kontraceptivna efikasnost počinje dve nedelje nakon prve primene.

Efekat je reverzibilan, pri čemu se očekuje da će se plodnost vratiti najkasnije šest meseci nakon poslednje primene.

Vajs je počela da razmišlja o muškoj kontracepciji nakon što joj je dijagnostikovan  rak grlića materice, što je značilo da više ne može da uzima pilulu.

Kada su ona i njen partner potražili alternativne metode i otkrili da nema opcija usredsređenih na muškarce osim kondoma ili trajne vazektomije, počela je da istražuje ovu temu kao deo svoje magistarske teze iz industrijskog dizajna na Tehničkom univerzitetu u Minhenu.

„Problem nije  jedinstven samo za mene lično“, rekla je ona za magazin Dezeen.

Ovaj problem pogađa i mnoge druge, a takođe je vrlo prisutan u trenutnoj rastućoj javnoj raspravi o nedostatku alternativa za kontracepciju.

Njen dizajn za Coso zasnovan je na istraživanju koje je pokazalo da je ultrazvučna kontracepcija bila uspešna na životinjama, ali do sada nije testirana na ljudima. Ona se nada da će njena kadica biti dalje testirana i da će uskoro biti dostupna.

Coso je mali uređaj nalik na činiju, spolja je gladak i podseća na kućne gedžete.

Izgled i jednostavnost upotrebe bili su ključni za dizajn koji je Vajs predstavila da podstakne istraživanje u sferi u kojoj  nijedan izum ranije nije uspeo.

Pokušaji da se napravi muška kontraceptivna pilula su izostali nakon što su izazvali neželjene efekte, iako nisu bili gori od onih koje su izazvale ženske kontracepcijske pilule. Drugi su propali zbog nedostatka prilagođenosti korisniku, kaže Vajs.

„Coso, nasuprot tome, nudi kontraceptivni pristup koji je jednostavan za korišćenje i koji je lak za upotrebu bez bilo kakve fizičke intervencije, bola ili ranije poznatih neželjenih efekata“, navela je Vajs.

Ali, nove tehnologije funkcionišu samo ako su prihvaćene od strane korisnika i društva.

Da bi rešila ovaj problem, Vajs je uključila u proces dizajna proizvoda svoju ciljnu demografsku grupu, anketirajući 422 učesnika i vodeći radionice sa njih 25. Učesnici radionice su dali svoja razmišljanja o zahtevima za uređaj i takođe su zamoljeni da nacrtaju sopstvene ideje za ultrazvučni uređaj.

Vajs je ocenila ideje zajedno sa stručnjacima iz urologije, andrologije, seksualne terapije i psihoterapije, a zatim je počela da pravi i testira prototipove od kartona.

***

Bonus video: Muške simpatije iz mladosti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram