Javne kuće ponovo rade, ali pod novim pravilima

seks radnice
Protest seks radnica u Berlinu; Foto: Christoph Soeder / AFP / Profimedia

Berlinske javne kuće ponovo rade, nakon što su mesecima bili zatvoreni zbog pandemije koronavirusa. Ipak, seks još nije dobio "zeleno svetlo".

Seksualne usluge zabranjene su u Berlinu od sredine marta u sklopu napora da se zaustavi širenje koronavirusa, zbog čega su u julu seksualne radnice protestovale ispred parlamenta, žaleći se da im nametnute restrikcije onemogućavaju da zarađuju za život i uz to podstiču ponovo razbuktavanje njihovog zanata na crno.

Sada, bordeli ponovo rade, ali seks i dalje nije dozvoljen, već će klijenti morati da se zadovolje erotskim masažama, prenele su agencije. Najavljeno je da će zabrana stajati najmanje do početka septembra, kao i nova pravila za one koji se upuštaju u seksi igre.

Aurel Johanes Marks, upravnik jedne od javnih kuća, kaže da su mu zbog višemesečnog zatvaranja gubici šestocifreni, a sada mora dodatno da uloži kako bi njegova ustanova ispunila propisane mere.

Svuda oko recepcije moraju da budu istaknute informacije o zaštitnim merama, a svaki gost na ulazu mora da ispuni obrazac sa svojim podacima i kontaktima.

Takođe, moraju da nose i maske, „baš kao da su na benzinskoj pumpi ili u prodavnici“, kaže Marks.

Pročitajte još:

„Većina ih s tim nema nikakvih problema, ali ono što ne funkcioniše dobro je činjenica da mnogi koji dođu u bordel dolaze s očekivanjem da će ovde dobiti seks“, dodaje. A to bi u ponudi ponovo trebalo da bude tek od 1. septembra, uz stroge higijenske mere.

„Ako radite ovaj posao 20 godina, onda imate svoje redovne mušterije. Možete birati koga ćete primiti u sobu. Ako vam se neko ne svidi, samo mu pokažete vrata. Nisam uopšte uplašena, nego srećna što konačno mogu opet da radim“, objasnila je jedna dugogodišnja seks radnica.

Prostitucija je u Nemačkoj legalna i tamošnjih 40.000 registrovanih seksualnih radnica ima pravo na ugovore o radu i zdravstveno i socijalno osiguranje.