Enigma svih enigmi- da li seks jača imunitet

Iz filma "Sex Tape"; Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Ukoliko ste imali sreće da tokom karantina budete zatvoreni u kući s partnerom, verovatno imate seks češće nego ranije.

Seks je zabavan, smanjuje stres i pomaže da srce jače pumpa krv, a to su sve stvari koje pomažu da izađemo na kraj sa strahovima i anksioznošću. Ono što uprkos raznim pričama seks ne može je – da zaustavi bolest. Sigurno ste već čuli da u krevetu možete da ojačate imunitet, ali istraživanja pokazuju da je priča malo komplikovanija.

Istina je da pojedina istraživanja pokazuju da ljudi koji imaju češće seks imaju veći nivo imunoglobulina, molekula koji proizvode bela krvna zrnca. Tako bar piše u studiji objavljenoj u „Psychological Reports“. Autori te studije se nisu osvrnuli na to zašto do toga dolazi, ali je moguće da je povezano sa fizičkom aktivnošću.

Drugo istraživanje sprovedeno na Odeljenju medicinske psihologije na univerzitetskoj klinici u Eseenu je pokazalo da masturbacija ima svojih prednosti i da je broj belih krvnih zrnaca kod 11 muškaraca porastao nakon orgazma. Ipak, nego što preozbiljno shvatite celu stvar, važno je da znate da ove promene ne znače da ćete posle masturbacije ili seksa biti zaštićeni od virusa, prehlade i ostalih bolesti.

Pročitajte još:

„Po mom saznanju nijedno istraživanje direktno ne kaže da masturbacija ili seks jačaju imunitet tako da on štiti od infekcije“, rekla je Gejl Salc profesorka psihijatrije u njujorškoj bolnici Weill Cornell.

Sada kada znate da vas seks neće zaštititi od bolesti, ne znači da treba da odustajete jer stručnjaci kažu da on jeste neka vrsta fizičke aktivnosti, poboljšava karidovaskularno zdravlje i smanjuje krvi pritisak.

Orgazmi su povezani sa lučenjem endorfina i serotonina, pa mogu pomoći u smanjivanju bolova, među kojima su i menstrualni grčevi. Jedno istraživanje je čak pokazalo da seks olakšava migrene.

Ono što je sigurno je – da ćete posle ljubavne aktivnosti u krevetu bolje spavati jer ćete se opustiti, a san će biti dublji nego inače.

I na kraju – ako nemate redovan seks, posebno tokom karantina, ne brinite. Ne postoje dokazi da ova vrsta „suše“ ima negativan uticaj na vaše fizičko zdravlje.

Ukoliko hoćete da poboljšate imunitet, držite se stvari koje dokazano pomažu, pijte vitamine, jedite zdravo, često perite ruke, vežbajte, a seks upražnjavajte jer je zabavan, ne zato jer se plašite bolesti.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram