Dokazano je da su u ljubavi srećnije sebične žene

Bela Hadid sa dečkom, Foto: Dylan Travis/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ko bi rekao da su u ljubavi srećnije upravo one sebične žene - i to dokazano?

Verovali ili ne, sebičnost se isplati. Dokazano je da žene koje baš i ne vole da ugađaju drugima osećaju veći nivo zadovoljstva od onih koje se trude da ugode svima, a ponajmanje sebi.

Sebičluk se ponekad i te kako isplati. Iako su nas roditelji učili da uvijek treba davati i deliti, nekada je vrlo zahvalno misliti više na sebe nego na druge. Dokazano je da žene, koje se u potpunosti daju i zauzimaju za ljude oko sebe, gore prolaze od onih koje misle samo na sopstvene potrebe.

Naime, nedavno istraživanje koje je rađeno na Univerzitetu Arizona pokazalo je da žene koje uprkos svom stresu priskaču muškarcima u pomoć, štete same sebi, ali i svojoj vezi. U tim situacijama najčešće dolazi do gomilanja stresa što kasnije uzrokuje sve češće razmirice i svađe sa parterom.

U istraživanju je učestvovao veliki broj venčanih i nevenčanih parova, a dužina veze je imala raspon od šest meseci do 44 godine. Parovi su tokom istraživanja beležili svoje aktivnosti koje su provodili zajedno, druženja sa prijateljima i raznorazne druge obaveze.

Ispostavilo se da žene koje su sebične bolje funkcionišu u vezi, pa je samim tim i veza kvalitetnija. Bilo da se radi o pravoj sebičnosti ili o tome da je nesebična žena konačno shvatila gde su joj granice i na šta sve treba ili ne treba da pristane, sebičnost dobro dođe. Uživaćete u vezi, a muškarci će imati više živaca za vas i poštovaće vas više, kako tvrdi studija.

Ukoliko se ipak odlučite za nesebičan koncept, budite svesne toga da su takve žene okarakterisane kao nesrećne, nezadovoljne i sa velikim teretom na leđima. Pokušajte da podelite odgovornosti sa svojim partnerom, a ukoliko vidite da ne ide, odlučite se za očuvanje pre svega sebe, pa onda drugih, prenosi Dnevniavaz.

***

Bonus video: Prosidba na fudbalskom terenu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram