Detalj koji je važan kod seksa isto kao i predigra, a često izostane

maženje
Foto: sakkmesterke / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnogi na njega zaboravljaju.

Ženski i muški mozak potpuno su drugačiji, a jedan od primera koji to dokazuje je percepcija seksa i seksualnih aktivnosti. Ako nakon vođenja ljubavi imate potrebu za maženjem, zagrljajima i dodirima, a vašem muškarcu se spava, nemojte misliti da tražite previše jer maženje nakon seksa priželjkuje gotovo svaka žena.

Dok muškarci smatraju da su seksualne aktivnosti gotove u trenutku kad je žena fizički zadovoljena, ženska percepcija je potpuno drugačija.

Većini žena je za potpuno seksualno zadovoljstvo potrebno i maženje zbog kojega će se nakon seksa osećati spokojnom i srećnom.

Baš kao i grljenje, maženje povećava proizvodnju oksitocina u telu, odnosno hormona ljubavi. Njegovo se lučenje pojačava i tokom orgazma, a uveliko doprinosi podizanju raspoloženja i jačanju odnosa među partnerima.

Intimnost nakon seksa jednako je važna za žensko zadovoljstvo kao i predigra, kaže dr Robin Milhausen, profesorka seksualnosti na Univerzitetu Gelf.

Većina žena se nakon seksa oseća ranjivima, a nekoliko minuta intimnog maženja kod žena pobuđuje osećaj sigurnosti. To je jedna od najboljih i najlakših stvari koje možete učiniti kako biste poboljšali svoju vezu.

Odvojite barem šest minuta da se poigrate s njenom kosom, češkajte je po leđima, poljubite je u obraz ili čelo i dajte joj slatki kompliment o tome kako je dobro biti s njom, predlaže dr Milhausen i navodi koje su još dobrobiti maženja nakon seksa.

Maženje nakon seksa smanjuje nivo stresa

Stres je postao jedna od najgorih bolesti modernog doba, koja na sebe veže bezbroj problema. Hronični stres bi trebalo da prepoznamo i na vreme reagujemo kako bismo spasli svoje zdravlje. Maženje je, smatraju stručnjaci, najbolji, najlakši i potpuno besplatan način da pronađemo unutarnji mir.

Istraživanje objavljeno u časopisu Biological Sciences tvrdi da oslobađanje oksitocina u telu može smanjiti nivo hormona stresa, kortizola. Druga studija objavljena u časopisu Association for Psychological Science otkriva da oksitocin može pomoći u ublažavanju simptoma teskobe.

Maženje nakon seksa poboljšava imunosistem

Osim oksitocina, maženje podstiče telo da stimuliše serotonin i dopamin. Nakon što se to dogodi, sva tri hormona rade usklađeno kako bi zaštitili telo od štetnih infekcija, jačajući tako vaš imunosistem. Oksitocin pomaže dobrom funkcionisanju telesnihćelija, odgovornih za regulaciju imunosistema.

Maženje nakon seksa smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Redovno maženje nakon seksa može pomoći u kontroli nivoa krvnog pritiska. U istraživanju sprovedenom na 59 žena meren im je krvni pritisak pre i nakon grljenja s partnerom. Eksperiment je otkrio ne samo značajno smanjenje krvnog pritiska već i visok nivo oksitocina u telu, piše zadovoljna.hr.

Maženje nakon seksa jača emocionalnu vezu između partnera

Ako želite da zadržite zdravlje i radost u vašoj vezi, morate se više maziti. Nakon seksa su žene posebno ranjive, a muškarcima se spava. Iako ih zbog toga ne možemo kriviti jer je to stvar biologije, treba im objasniti koliko nam maženje znači. Kad im jednom otvorimo oči, verujemo da će nas maziti puno češće.

BONUS VIDEO: 4 horoskopska znaka kojima je seks važniji od vode i hrane

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram