Decenijska ljubavna saga dve pande upravo doživljava vrhunac

Foto: Handout / AFP / Profimedia

U nedostatku bilo kakvih drugih zabavnih aktivnosti, mnogi parovi su se u karantinu okrenuli - seksu. Čak i oni parovi koji već 10 godina žive zajedno, a do sad nisu imali želju da se "poigraju", kao što je slučaj sa parom džinovskih panda iz zoo vrta u Hong Kongu.

Dve pande, koje su u ponedeljak konačno uspele da se pare, postale su zbog toga svetska senzacija. Iako žive zajedno u zoološkom vrtu u Hong Kongu već 10 godina, ženka Jing Jing i mužjak Li Li do sada nijednom nisu imali uspešan odnos, koji bi za rezultat mogao da da potomstvo. Zato su čuvari bili oduševljeni kada su videli da se par konačno zaigrao, i to usred potpuno praznog vrta, koji je zatvoren zbog pandemije koronavirusa.

Budući da se njihovi pokušaji parenja pomno prate, radnici u zoo vrtu su znali da je ovaj 14-godišnji par ušao u odgovarajući hormonski ciklus krajem marta i svi su čekali da vide šta će se desiti.

„Jing Jing i Li Li pokušavaju da se pare od 2010, i tek ove godine su to uradili uspešno. Ovaj uspešan proces prirodnog parenja je jako uzbudljiv, jer je šansa za trudnoću dosta veća nego kod veštačke oplodnje“, saopštili su iz vrta.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

 

Ako vas zanima zašto je, pobogu, parenje dve životinje vest – a kamoli vest u celom svetu, i to u trenutku pandemije koronavirusa – onda verovatno niste upućeni u to da su pande ozloglašeno loše u parenju, zbog čega se i nalaze na ivici opstanka. Naime, mužjaci jako teško uspeju da pogode kad je ženka u odgovarajućem trenutku za parenje, a ženka im ne pomaže, budući da taj pravi trenutak traje svega dva ili tri dana u toku godine.

Međutim, čak i kada uspeju da „ubodu“, mužjaci su dosta trapavi u celom procesu, a neretko se dešava da stvar završe previše brzo, pa ženka ni ne uspe da ostane u drugom stanju. Zato je vest o uspešnom parenju zaista retka i posebna.

Svi zaposleni zoo vrta u Hong Kongu se nadaju da će ova seksualna saga da se završi trudnoćom, a prvi znaci toga će moći da se primete već u junu.

*****

Pratite nas i na društvenim mrežama: