Čovek zbog kojeg je Dara ostavila glumu i otišla u Ameriku

dara žikina dinastija
Dara Čalenić Foto: Screenshot Youtube

Jugoslovenska i srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica Dara Čalenić, koju pamtimo po istoimenoj junakinji iz serijala Lude godine, preminula je u 87. godini. Sa suprugom Vladimirom Vladom Petrićem spojila ju je baš gluma.

Dara se glumom se aktivno bavila od 1957. do 1988. godine, a za to vreme snimila je 24 dugometražna filma, 26 televizijskih filmova i 12 serija, te ostvarila brojne uloge u pozorištu.

Pročitajte još:

Svog supruga, glumca, reditelja i scenaristu Vladimira Vladu Petrića upoznala je upravo kroz posao. Zabavljali su se neko vreme i 1959. godine odlučili da se venčaju. Dara je glumila u mnogim njegovim filmovima, a ista strast prema umetnosti vezala ih je celog života. Kada je Vlada dobio ponudu da predaje na prestižnom Univerzitetu Harvard, preselio se u Boston, a dve godine kasnije pridružila mu se i Dara, pišu na sajtu Biografija.org.

 

Tako je Dara na vrhuncu karijere odlučila da se sa suprugom preseli u Ameriku, pa je poslednji glumački angažman odradila krajem osamdesetih godina prošlog veka.

Dara je i dalje povremeno snimala u Srbiji, ali više nije glumila u pozorištu.

Sve do 2015. godine su živeli u Bostonu i redovno dolazili u Beograd. Kada je doživela moždani udar i delom ostala paralizovana, bilo joj je zabranjeno da leti avionom, pa su se trajno nastanili u srpskoj prestonici.

Dara i njen suprug su utemeljivači Fondacije Dara Čalenić koja od 2004. godine dodeljuje dve specijalne nagrade za najboljeg glumca i glumicu do 30 godina. Njih dvoje su jugoslovensku kinematografiju zadužili odličnim ulogama i sjajnim filmovima, a koliko je velika njihova ljubav prema filmu svedoči i činjenica da su svoju imovinu zaveštali Jugoslovenskoj kinoteci i Sterijom pozorju.

Vladimir Petrić je preminuo pre dve godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram