Bizarni bračni zakoni: Gde je razvod – ilegalan

Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Naš šareni svet krase različite religije, kulture i mnoštvo raznih običaja. U svemu se izdvajaju prilično neobični zakoni koji regulišu bračne odnose, a za neke je teško poverovati da su se ikad i primenjivali u praksi.

Za muškarce u Hongkongu je bolje da nikada ne varaju supruge jer bi to moglo da ih košta života. Ako supruga uhvati muža u prevari, zakonski joj je dozvoljeno da ga ubije. Jedini uslov je da to učini golim rukama.

Koliko puta ste zaboravili rođendan svoje žene? Verovatno više nego što želite da priznate. Na Samoi će vam supruga suditi zbog toga, a pritom će joj se u tome pridružiti i država. Jasno je da u ovoj zemlji boje staviti podsetnik za ženin rođendan.

Pročitajte još:

I u Americi ima dosta čudnih bračnih zakona. Da li ste znali da se u Juti možete udati za svog prvog rođaka pod uslovom da imate više od 55 godina, odnosno da više niste u mogućnosti da imate potomstvo?

U Misisipiju pred matičara ne smete u alkoholisanom stanju, dok u Montani možete da se venčate i na daljinu, odnosno preko posrednika. Zakon o venčanjima s punomoćnikom usvojen je kako bi pripadnici vojske i policije mogli da ovlaste nekoga ko bi stao na njihovo mesto tokom ceremonije sklapanja braka.

U dve zemlje razvod – ilegalan

Posebno bizaran je bračni zakon u Vermontu. Ako živite tamo i imate veštačke zube, možda kršite zakon a da to i ne znate. Zakon kaže da je ženi potrebna dozvola za ugradnju implantata. Srećom, to je zastareli zakon koji se više uglavnom ne primenjuje u praksi, ali svakako pokazuje kako su žene nekada bile tretirane.

A šta je sa onim parovima koji se stalno razvode, pa ponovo venčaju – jedno s drugim? Postoji jedna zemlja u kojoj to ne samo da nije moguće već je i kažnjivo ako u tome preterate. Naime, u Kentakiju je nezakonito da se žena više od tri puta uda za istog muškarca.

Svi oni koji su mislili da je venčanje intimna stvar dvoje ljudi, u Monaku će videti da nije tako. U toj zemlji ste dužni da obavestite zajednicu o datumu svog venčanja, i to tako što ćete na vrata Gradske kuće zalepiti obaveštenje i ostaviti ga tu najmanje 10 dana, pišu na sajtu Wedition.co.uk.

U Kini mladoženja mora da prođe zid besnih deveruša pre nego što stigne do svoje neveste. Deveruše će od njega tražiti novac, teraće ga i da odgovori na brojna pitanja, možda čak i da izvede neku tačku kako bi ga ocenile i dobro procenile. Ako prođe test deveruša, njegova ljubav biće potvrđena brakom.

Zanimljivo je i da danas postoje dva mesta na svetu gde je razvod i dalje ilegalan. Zato se u tim državama preporučuje da se venčate sa onim za koga ste sigurni da je ljubav vašeg života. Ta dva mesta su Filipini i Vatikan.

U Francuskoj su posebno oprezni i tamo su očigledno mislili na sve moguće scenarije. Tako i danas u ovoj zemlji postoji zakon po kom je zabranjeno venčati se s mrtvom osobom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram