3 saveta Dalaj Lame za one koji nemaju sreće u ljubavi: Treći je ključan

dalaj lama
Foto: Železný Tomáš / ČTK / Profimedia

Koji su to saveti velikog mudraca?

Ukoliko vam se ponekad učini da vas je sreća napustila i da vas ljubav zaobilazi, da ćete ostati zauvek sami, pročitajte ove savete Dalaj Lame.

U životu postoje stvari koje su van naše kontrole, ali prema tibetanskom mudracu, mnogo je više onih na koje možemo uticati. Glavna stvar koju možemo kontrolisati je upravo naš život.

Foto: Zbyněk Stanislav / ČTK / Profimedia

Kurir stil prenosi tri saveta Dalaj Lame za one koji bi da nađu sreću u ljubavi.

Potraga za srećom u ljubavi

U nastojanju da pronađu sreću, mnogi se koncentrišu samo na krajnji cilj, a odriču se onoga što imaju. Budite srećni sada i ovde, zahvalni na onome što imate – poslu, porodici, domu, prijateljima…

Kada pokažete da ste srećni i zadovoljni svojim životom, ljubav će lakše doći. Takođe, u ljubavi je ponekad potrebno rizikovati, pomeriti granice, pokazati koliko ste spremni da volite drugu osobu.

Dalaj Lama kaže – „Velike ljubavi i velika postignuća zahtevaju velike rizike.“

Šta uraditi ako je veza u krizi?

„Ne zaboravite da je najbolja veza ona u kojoj vaša uzajamna ljubav prelazi vašu uzajamnu potrebu.“

Dalaj Lama veruje da se pre ili kasnije u vezama može pojaviti određena „iritacija“. Svaka sitnica, čak i ona koja ranije nije bila primećena, počinje da vas nervira.

Ono što je nekada bilo slatko, sada deluje zastrašujuće i dovodi do nervoze. Ukoliko su vaša osećanja izazvana zavisnošću o nekome, to vas neće usrećiti. Ljubav i želja da budete blizu treba da bude obostrana. Svi su pozvani da vole, a ne da iskorišćavaju druge. Razmislite o tome kada vrednujete svoje odnose.

Šta uraditi ako nikako ne možete da pronađete pravu osobu i padate u očaj?

Jedna tibetanska poslovica kaže: ‘Tragedija se treba koristiti kao izvor snage’. Bez obzira na vrstu teškoća, na težinu bolnog iskustva, ako izgubimo nadu, doživećemo pravi brodolom.

Kada ste nekoliko puta pogrešili u izborima, a čini vam se da će svaki naredni korak biti neuspešan, vreme je da se dublje zagledate u sebe.

Prvo osvestite se da li ste zaista sigurni šta želite. Nemojte pratiti ono što drugi očekuju od vas, već ono što vuče vašu dušu. Dalaj Lamina poruka je da slušamo svoje srce, te da je važno shvatiti da je sreća samo posledica naših postupaka i dela.

Ne gubite veru u ljubav, razvijajte ljubav prema sebi – i onda će se ta ljubav i množiti, piše Kurir stil.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram