Žene su opsednute zidnim pilatesom s jako dobrim razlogom

Foto: Ruslan Ruslan / Alamy / Alamy / Profimedia

Da li i vama stalno na mrežama iskaču videi zidnog pilatesa koji je navodno trening nad trenizima jer se ne umaraš mnogo, ne trebaju ti pare, a pravi čudo.

Zidni pilates je fitnes trend koji je prvo postao popularan na TikTok-u. Umesto da pravite most na strunjači, ideja je da se podižete uza zid i koristite ga kao sistem podrške dok vežbate. Zid može dodati strukturu vašoj uobičajenoj rutini treninga, a takođe može povećati vaše uobičajene pokrete dodavanjem visine.

Pilates je doživeo bum poslednjih godina, što je verovatno jedan od razloga zašto je zidni pilates brzo prikupio preko 6,5 milijardi pregleda na TikTok-u.

Prema Helen O’Liri, fizioterapeutkinji, o zidu možete razmišljati kao o podupiraču, sličnom lopti ili prstenu za pilates. Tako da su vežbe prilično slične onome što biste radili u bilo kojoj drugoj pilates vežbi – osim nekih suptilnih razlika.

„Zidni pilates se razlikuje od običnog pilatesa jer nemate mehanizam opruga da se oduprete i pomognete vašem kretanju“, kaže ona za Bustle. „Zbog ovoga, vaš otpor je vaša telesna težina.“

Šta je zidni pilates?

Ako ste probali bilo koji oblik pilatesa, verovatno ste se radili kkasične pilates pokrete poput mosta. Sve što treba da uradite je da zamenite loptu ili traku zidom kao rekvizitom za izvođenje vežbi.

Zidni pilates je vrsta pilatesa koja podrazumeva pritiskanje jednog ili više delova tela (uglavnom stopala) uza zid dok izvodite pokrete kao što su sto, čučnjevi na zidu ili daska.

Zid je tu da ne samo da obezbedi ravnotežu i stabilnost, već i da pruži otpor. I dok će vaša zadnjica i stomak najviše osećati umor, uz vežbe koje ciljaju na vaše ruke i grudi i gornji deo telo će se poprilično znojiti.

Ako želite da isprobate, u sledećem videu za početnike možete naći nekoliko vežbi koje su lake za izvođenje.

Ako žeite da se fokusirate na gluteus i noge probajte vežbe iz ovog 20-minutnog videa Done Fini.

Ukoliko želite da poradite na trbušnjacima…

Ili jednostavno želite da pokrenete celo telo

Za one koji su u treningu, ovim vežbama možete testirati vašu kondiciju i izdržljivost.

***

Bonus video: Vežbe za zadnjicu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram