Zdrava hrana s kojom ne valja preterivati

Fitnes i ishrana 28. apr 202116:19 > 16:20
Foto:EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ

Ljudi su danas veoma svesni uticaja hrane na zdravlje, ali pritom mogu da zaborave na pravilo umerenosti. To se naročito odnosi na “superhranu”, odnosno namirnice čiji se sastav smatra “nutritivno superiornim”.

Iako ih je dobro uključiti u ishranu, stručnjaci savetuju oprez, jer je najzdravija ishrana ona koja se bazira na lokalnim namirnicama iz kraja odakle je pojedinac, a dnevni jelovnik treba da bude raznovrstan. Pogledajte koje su to zdrave namirnice na čiji unos treba obratiti pažnju.

Šargarepa

Ova namirnica je prepuna beta-karotena, koji telo pretvara u vitamin A. Iako ne postoji višak vitamina A, nažalost višak karotena može da pruzrokuje karotenemiju, stanje kod koga koža postaje žućkasta, piše Bright Side.

Ako vam se to dogodi, sigurno ste preterali sa namirnicama bogatim beta-karotenom, kao što je šargarepa.

Kombuha

Kineski napitak  ima brojne dobrobiti kada je u pitanju probava, i smatra se da povećava broj dobrih bakterija u crevima.

Međutim, kombuha sadrži i jedinjenje nazvano FODMAP, nusprodukt fermentacije kvasca koje, ako se konzumira u velikim količinama, može da prouzrokuje nadimanje i probavne smetnje.

Voda

Stalno se ponavljaju saveti da treba piti više vode, ali ako je vaš unos dovoljan, tada nema potrebe za preterivanjem. Previše vode može da stvori neravnotežu elektrolita snižavanjem nivoa natrijuma.

Pročitajte još:

Ovaj mineral  je važan jer stvara balans tečnosti unutar ćelija i van njih. Kada preterujete sa unosom vode, tada u ćelije ulazi previše tečnosti i one počinju da bubre. Osim toga, u ekstremnim slučajevima, postoji opasnost i od prestanka rada srca i bubrega, kao i nastanka edema na plućima.

Rizik je još veći ako se u kratkom vremenu popije veća količina vode, nekoliko litara. Bubrezi tada nisu u mogućnosti  da tako veliku količinu vode pretvore u mokraću i izbace je iz tela.

Avokado

Avokado sadrži vlakna i puno vitamina. Takođe vam može pomoći da snizite loš kolesterol (LDL) i održavate ćelije zbog visokog sadržaja mono zasićenih masti.

Treba imati na umu da jedan avokado sadrži  240 kalorija, a unos tih masnoća može dovesti do problema sa začepljenjem krvnih sudova. Nutricionisti preporučuju da se avokado jede maksimalno tri puta nedeljno, ali ne više od jednog dnevno.

Cvekla

Ova namirnica je sjajan izvor vitamina i minerala. Sadrži i mnogo oksida koje vaše telo pretvara u nitrate što vam može pomoći  da snizite krvni pritisak.

Oni se tada pretvaraju u nitrozamine koji se nalaze i u mesu, što znači da mogu povećati šanse za razvoj bolesti. Zbog toga bi bilo najbolje da izbegavate kombinovanje velikog unosa cvekle i crvenog mesa.

Spanać

Spanać je sjajan izvor belančevina, vlakana, vitamina i minerala i pomaže u očuvanju vida. Ali, istovremeno sadrži i velike količine oksalata, supstance koja pospešuje stvaranje bubrežnog kamenca zbog čega ga treba jesti umereno.

Soja i njeni derivati

Soja je bogata hranjivim supstancama, uključujući vitamin B, vlakna, kalijum, magnezijum i visokokvalitetne belančevine. Smatra se kompletnim proteinom jer sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina koje telo ne može da stvori.

Ali ako ste nedavno promenili način ishrane zbog problema sa štitastom žlezdom, budite oprezni jer soja može da ometa hormonske lekove koji se koriste za lečenje hipotireoze.

Čia semenke

Iako se čia semenke prodaju kao “superhrana” zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, do sada nisu pronađeni dokazi o njihovim zdravstvenim benefitima, posebno u vezi sa kardiovaskularnim bolestima.

Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u ovim semenkama teže je apsorbirati nego one iz lososa. Da bi dobili jednaku količinu kao i iz ribe trebalo bi da pojedemo čak 100 grama čia semenki. Ali, budite svesni da 100 grama čia semenki sadrži oko 500 kalorija, što je približno isto kao i hamburger.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram