Zašto kafu i čaj zapravo ne treba zaslađivati

kafa caj
Zašto na šećer u kafi treba da zaboravimo, Foto: Alys Tomlinson / ImageSource / Profimedia

Svakodnevno zaslađivanje omiljenih napitaka čini da u naš organizam potpuno nepotrebno unosimo dodatni šećer.

Iako je reč o maloj količini, svakodnevno nagomilavanje šećera trajno doprinosi povećanju telesne težine i može naštetiti našem zdravlju.

Osobe koje svoj omiljeni napitak svakodnevno zaslađuju u svoj organizam dodatno unose čak 69 kalorija, pokazalo je posljdnje istraživanje američkih naučnika sa univerziteta Ilinois, koje je objavljeno u časopisu Pablik Helt. Kafa i čaj, najpopularniji su napici u svijetu i američki stručnjaci kažu da su oba napitka gotovo beskalorična. Ali, problem je u dodacima, mleku, šećeru i šlagu. Sa ovim dodacima, kafa ili čaj postaju izuzetno kalorična pića.

Iako se broj kalorija koje se na taj način unose u organizam ne čini velikim, postepno i neprimetno može rezultovati povećanjem telesne težine.

Naučnici i nutricionisti usaglasili su se da, ukoliko već ne možemo da izbacimo šećer ili mlijeko iz kafe, pokušamo da dnevno konzumiramo samo jednu šoljicu ovog napitka, prenosi Haber.ba.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu