Zašto je ipak dobro piti kafu pred jutarnji trening

kafa trening
Foto: Cultura Creative (RF) / Alamy / Alamy / Profimedia

Budući da kafa deluje kao stimulans, dobro je popiti je pre treninga. Idealno je to učiniti sat vremena pre vežbanja da bi se na vreme otpustile potrebne supstance.

„Kofein je stimulans koji podstiče centralni nervni sistem, srce i verovatno centar koji kontroliše krvni pritisak, a sve to igra važnu ulogu u pomaganju telu i umu da trenira bolje“ objasnila je Hajdi Skolnik, sportski nutricionista za CNN.

Kafa takođe povećava otpuštanje „feel good“ neurotransmitera poput dopamina koji utiče na raspoloženje i receptore bola tokom vežbanja. Drugim rečima, ako popijete kafu pre treninga više ćete uživati u vežbanju, prenosi N1.

Pročitajte još:

Istraživanje je pokazalo upravo to da se kafa pre treninga zapravo preporučuje. Osim što se lakše i bolje vežba, oni koji su je pili pre treninga pojeli bi 72 kalorije manje u toku dana i lakše bi podnosili glad.

Kada je idealno popiti kafu?

Kako se brzo apsorbuje nakon unošenja, od 15 do 45 minuta, svoj vrhunac uticaja na telo dostiže između 30 i 75 minute. Zato je idealno popiti šoljicu kafe sat vremena pre vežbanja ako trenirate ujutru, objasnila je Skolnik. Ali uz kafu je potrebno piti i vodu, kako bi telo bilo dovoljno hidrirano.

Ako trenirate uveče, oko 19 časova, možete popiti malo kafe, ali ako vežbate kasnije, bolje je da preskočite kafu, smatra Skolnik. Nemojte žrtvovati san zbog kafe jer kofein ostaje u organizmu četiri do šest sati nakon konzumiranja.

To je individualno i kod nekog kafa u večernjim satima neće izazvati nikakav efekat, dok neko drugi neće moći da spava.

Kafu možete zameniti čajem, jer on takođe sadrži kofein, ali u manjoj meri.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram