VIDEO Prenatalna joga ublažava promene u trudnoći

Tokom trajanja trudnoće telo prolazi kroz brojne promene. Kada one postanu fizičke i vidljive, telo se prilagođava i menja shodno potrebama bebe, a trudnice mogu osetiti nelagodu i opterećenje. Zato prenatalna joga predstavlja savršenu aktivnost za trudnicu, jer ublažava promene, ali i priprema na sve što dolazi nakon porođaja.

Osećaj nelagode, ukočenosti, bola i ostale neprijatnosti znakovi su da je našem telu potrebna određena aktivnost koja će pokrenuti telo i mišiće koji drže celu našu posturu. Briga o telu tokom trudnoće je veoma bitna stavka bez obzira da li je prva, druga, treća trudnoća. Treba imati u vidu da će se telo nastaviti da se prilagođava i menja i nakon porođaja. Dojenje, nošenje, presvlačenje su neke od aktivnosti koje će posebno opteretiti mamina leđa i ramena.

Instruktorka joge Ivana Radić pokazuje nam vežbe koje praktikuje prenatalna joga, jer su lagane i za cilj imaju jačanje mišića i njihovo istezanje na jedan veoma prijatan način, produbljivanje daha, povezivanje sa bebom i svojim telom. Predstavljaju kombinaciju položaja koje će pokrenuti celo telo.

Kroz današnje vežbice pokreću se ramena, leđa, kukovi i vrat.

Vežbe namenjene leđima kroz nezaobilazan položaj mačke pokrenuće cela leđa, od repne kosti sve do vrata, svaki pršljen. Ponavljajući ovaj položaj oslobađate se napetosti u leđima, pokrenućete mišiće duž cele kičme i opustiti ih istovremeno, pokrenućete karlicu, kukove, oslobodićemo se napetosti u ramenima.

Blaga uvrtanja prijaće vašim opterećenim leđima i oslobodiće vas napetosti u srednjem delu kičme, pojačaće međurebarne mišice koji su nam jako bitni tokom disanja u trudnoći ali i na samom porođaju.

Vežbe za jačanje leđa su od posebnog znajačaja, naročito vežbe koje nam pomažu da ojačamo donji deo leđa.

Pokretljivost kukova u trudnoći je jako bitna, njihova otvorenost i pokretljivost je od velikog značaja za naše pravilno držanje tela ali i za porođaj kasnije.

Položaji koji istežu i otvaraju kukove su vežbe koje trudnicama posebno prijaju.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram