Vežbe za leđa koje možete da radite i na poslu

Vežbe na poslu
Vežbe za leđa koje možete da radite na poslu; Foto: Profimedia.rs

Ako vaš radni dan podrazumeva osam i više sati za stolom, pred računarom, nakon čega imate osećaj kao da vam se džak kamenja svalio na leđa i ramena - nekoliko jednostavnih vežbi koje možete da praktikujete i na poslu mogle bi da poprave situaciju.

U kancelariji, za stolom, za kompom, pred kolegama, pred šefom, pred sastanak, tokom pauze, na stolici ili stojeći – uvek postoji izbor vežbi koje možete da izvedete bez problema i bez blama, a koje će u trenutku učiniti da ispravite kičmu i osećate se bar malo bolje. Preporučujemo vam pet vežbi za leđa, a vi ne zaboravite da svakih 20 minuta protegnete noge i prošetate malo.

1. Vežbe za vrat

Krenite s vežbama za vrat, koje će vam pomoći da opustite cela leđa. ne morate da ustajete, ispravite se na stolici. Lagano kružite glavom u jednu, pa u drugu stranu. Spuštajte glavu na dole, polako, što sporije, i osetite kako vam se cela kičma isteže. Savijte glavu na desnu stranu, uvetom ka ramenu, zadržite 10 sekundi, pa na levu stranu. Sve te vežbe znate.

2. Istezanje ramena

Ukrstite prste i istegnite se rukama unapred što više, povijajući leđa. Zadržite 15 sekundi, a onda ukrstite prste iza leđa i istegnite se tako da vam se lopatice međusobno približe, povijajući i glavu unazad. Zadržite 15 sekundi. Ukrstite prste i istegnite se nagore. Zadržite 15 sekundi.

3. Čučnjevi

Oslonjeni rukama na stolicu ili sto i okrenuti leđima, počnite da se spuštate kao da ćete sesti. Kada dođete u položaj kao da sedite, otprilike je to ugao od 90 stepeni, zadržite se što možete duže. Ovo je odlična vežba i za nožne i leđne mišiće.

4. Istezanje na stranu

Podignite levu ruku istegnite je što više možete i pravih leđa savijajte se na desnu stranu. Zadržite 15 sekundi, a onda ponovite vežbu na drugu stranu.

Istezanje
Istezanje za radnim stolom; Foto: Profimedia.rs

5. Uvrtanje kičme

Ispravite se na stolici, levu ruku spustite na desno koleno, a desnu ruku iza sebe i uvrćite se lagano udesno, dokle god vam je prijatno. Ne sme da vas boli. Kad dostignete maksimum, zadržite položaj 10-ak sekundi. Ispravite se i ponovite vežbu na levu stranu.