Vežbanjem po hladnom vremenu možete sagoreti više kalorija

Foto: Shutterstock

Vežbanje po hladnom vremenu može dovesti do sagorevanja više kalorija, zbog dodatne energije potrebne da se zagreje telo, ali istovremeno procenat sagorelih masti je manji u odnosu na treninge na višim temperaturama, pokazuju istraživanja.

Studije sugerišu da hladno vreme može povećati sagorevanje kalorija tokom vežbanja jer je potrebna dodatna energija samo da bi se telo zagrijalo, pored one za izvođenje vežbi.

Kao primer može se uzeti drhtanje koje predstavlja način na koji vaše telo koristi kretanje za stvaranje toplote dok se prilagođava hladnom okruženju.

PROČITAJTE JOŠ

Studija koja je pratila planinare u Vajomingu pokazala je da su oni koji su pešačili na temperaturama između -9 i -5 stepeni Celzijusa sagoreli oko 30 posto više kalorija od onih koji su vežbali kada je temperatura bila viša od 10 stepeni.

Međutim, dodatno sagorevanje kalorija možda neće potrajati, budući da vjžežba sama po sebi stvara mnogo toplote, što znači da nećete morati da drhtite ili na neki drugi način ulažete više napora da se zagrejete, piše Klix.ba.

Takođe, moguće je da ćete tokom vežbanja po hladnijem vremenu sagoreti manje masti, pokazuju neka istraživanja.

Jedno malo istraživanje pokazalo je da su muškarci dok su vozili bicikl na temperaturama između 10 i 21 stepen Celzijusa sagoreli više masti nego kada su izvodili istu vežbu na -4 stepena Celzijusa.

Hladnije vreme uzrokuje sužavanje ili smanjenje krvnih sudova, što ograničava koliko efikasno telo može razgraditi masnoće i transportovati nastale masne kiseline do mišića za energiju.

Takođe, moguće je da ćete više jesti nakon zimskog treninga. Dok vežbanje na hladnom može potrošiti još nekoliko kalorija, možda neće pomoći kalorijskom deficitu, jer ćete verovatno jesti više da biste to nadoknadili.

BONUS VIDEO: Joga za bolove tokom ciklusa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram